Gepost door: Victor Goossens | 20 april, 2009

20 April, Target 250 bijna bereikt en Dividend spel

De beleggers gaan er vanuit dat we de bodem gezien hebben, daar de macro cijfers en de eerste kwartaal resultaten minder hard dalen dan voorheen en iets beter zijn dan de (al flink naar beneden gehaalde) verwachtingen. Dat is zoiets als de auto heeft flinke deuken gekregen, maar er komen er bijna geen nieuwe deuken bij. Is de auto nu in goede staat?
Er wordt nu weer naar boven gekeken, men verwacht 2% groei in de 2e helft van dit jaar in Amerika en andere geavanceerde economieen en +2.5% in 2010. Hoe is dit mogelijk bij een verwachte werkeloosheid van boven de 10% en waarbij de Yanks eindelijk weer eens sparen. China geeft een goede stimulans aan de markten.
Hier in Laren gaat het niet echt geweldig, ik liep de poort uit en de buurvrouw vertelde me dat haar keukenboer failliet was in het dorp en ze naar haar spullen kon fluiten. De plaatselijke meubel verkoper kon mij vertellen dat ze die dag 11 euro aan omzet had gedraaid en dat bij een huur van 6.400 euries per maand! Ze kon me ook nog vertellen welke kledingbedrijven, bijna geen kleding meer om het lijf hadden, het Keizer verhaal..
Het viel me ook op dat het aantal verkoopborden bij huizen per dag toeneemt.
Nee, de economie is er nog niet, het regent ontslagen (een maatje van me in het uitzendwezen wordt gek gebeld of er nog werk is). Alles staat op Hold en ontslagen doen de bedrijven allemaal zelf via de kantonrechters formule.
De meeste beleggers zijn optimistisch gestemd maar er heerst angst of dit de 7e bearmarkt rally is en het straks als een nachtkaars weer uitgaat.
Aan de andere kant staat er ongelooflijk veel geld aan de zijlijn, de (spaar)rentes dalen met de dag, dus wat te doen om je geld rendabel uit te zetten?
Angstvallig wordt per dag de macro cijfers en resultaten bijgehouden, bij tegen- of meevallers zal de beurs erg volatiel reageren. Een van de beste gurus John Mauldin zegt dat het veel langer gaat duren, hierbij zijn <a href=”http://www.frontlinethoughts.com/article.asp?id=mwo041009″>verhaal</a&gt; van 10 April.
Goed nieuws is dat de <a href=”http://finance.yahoo.com/q/bc?s=^VIX&t=1y&l=on&z=m&q=l&c=”>VIX</a> zich duidelijk verbeterd. Als de trend zich doorzet en we tussen de 20 en 30 staan, zal de markt fors hoger zijn.
Ik kijk voorzichtig om iets af te bouwen daar mijn target van 250 bijna bereikt is en speel het dividend spel (koop cum dividend en verkoop ex-div bij een aantal bedrijven, meestal wordt 40% van het dividend ingelopen)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: