Gepost door: Victor Goossens | 11 augustus, 2010

Groei zakt in, tijdelijk of…?

Wat een achtbaan die markt. Gisteren werd duidelijk dat de wereldwijde groei afzwakt en gelukkig doet de Fed niet te veel (geeft beleggers angst dat ze het ook niet meer vertrouwen) en niet geheel niks (ze herinvesteren de aflossingen, zoals verwacht). 1e reactie was opluchting na 20:15 SPX +1% en daarna wist men het ook niet meer dus bleef er 0.4% over van de reactie na 20:15.

Azie reageert zeer vel op de minder dan verwachte machine orders in Japan, 1.6% verw 5.4% en Chinese productie 13.4% (tegen 13.7%) in Juni. Japan -2.7%.

Aandelen zijn niet duur, maar ze zijn goedkoper nu dan in Jan door verhoogde winsttaxaties en lagere rentes nu. Cijfers zijn goed. Maar macro overheerst, de obligatie markten prijzen al een deflatoir scenario in.

Aan de andere kant weet iedereen dat de groei afzwakt en de Chinese cijfers blijven double digit, de pers overdrijft altijd met dit soort nieuws.

In de ban van Better save than to be sorry, heb ik vanochtend iets van mijn portefeuille afgedekt, kijk later om wat meer te geven. Die 327 van Gann komst angstig dichterbij (onder de 327 risico van flinke kledder in de markten).

Vraagje; zou iemand mij kunnen helpen? Ik zoek argumenten waarom de markten omhoog zouden moeten gaan, kan helaas (ben vaak een bull) niet veel vinden (behalve dan dat de 2e kwartaal resultaten erg goed zijn).

Een paar (andere negatieve) zaken die onderbelicht worden in de media;

1.Fed herinvesteerd de hypotheek leningen die vrijkomen (tot nu $ 19mrd op een balans van 2300!, maar in 2011; 200mrd), maar de vraag is natuurlijk, met deze huizenmkt, jobless etc, zal het hele bedrag worden terugbetaald?!

2.De Amerikaanse non farm productivity daalde gisteren met -0.9% (0.1% verwacht), daar veel bedrijven een overcapacity hebben en als ze minder gaan omzetten, wordt het prijswapen gebruikt, dus lagere marges, doordat de productiviteit niet toeneemt, en dat kan dan op deflatie gaan duiden (ook unit labor cost was maar +0.2%, verw 1.3% y/y daalt het met -3.7%)

3.Overheids officials, managers van bedrijven en sommige beleggers geloven niet in een double dip en/of deflatie. Ik denk niet dat je dat nu zo kan ontkennen, men weet het gewoon niet. Maar als ze gaan zeggen dat het mogelijk is, schrikt iedereen zich 2 hoedjes.

4.Een lage rente helpt, maar eerder voor beleggers die keuzes moeten maken, niet voor de investeerders (die voor jobs zouden moeten zorgen), die gaan niet lenen omdat de rente laag is, maar als ze perspectief zien in hun bedrijfsplannen.

Vermoeiend allemaal, heb gelukkig groot deel afgedekt, maar ga niet verder op deze niveaus (327.6) wacht op rebound boven de 330.

Bij een slot van AEX onder de 327 en de SPX onder de 1088 ziet het er dramatisch uit en is eventueel 280 mogelijk in de AEX.

succes, Victor Goossens

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: