Gepost door: Victor Goossens | 26 augustus, 2010

Oproep aan alle overheden; Open die geldkraan!

OF:

Het dreigt fout te lopen met de economische groei, de afzwakking schijnt zich door te zetten, het herstel wordt in de kiem gesmoord. Om het sentiment bij bedrijven en consumenten niet volledig negatief te laten worden, moeten de overheden nu ingrijpen. De obligatie markten houden al rekening met deflatie en de dubbele dip, wat weer gaat leiden tot faillissementen en aandelen koersen van -50% of meer en nu staan de meeste overheden met de rug tegen de muur door de te hoge schulden ratio’s.  Dus nu vol die persen aan !

De liquiditeiten drogen op, nu dat er een extra vraag is gekomen uit zuid Europese landen en banken kunnen en/of willen niet meer uitlenen, doordat ze tot over hun nek in de schulden zitten in (Commercieel) vastgoed en andere slecht draaiende leningen en Basel II de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de krediet verlening. Daarnaast zijn er met name in de VS veel banken omgevallen en zijn banken nu erg risico-avers geworden na jarenlang speculeren.

De grote bedrijven hebben niet veel problemen, daar ze veel geld direct uit de markt hebben gehaald en minder geld van de banken lenen. Het probleem zit bij het MKB, die zeer moeilijk aan geld kan komen, en het MKB moet de banenmotor zijn, zeker in de VS.

De jaren voorheen hebben de banken zeer veel geld gecreëerd dmv de multiplier factor, van iedere euro of $ werd soms wel 40 tot 50 euro/$ uitgeleend, lees gemaakt. Nu is de kredietverlening fors ingezakt, ook met name doordat de vraag naar geld is teruggevallen (wat normaal is in de huidige economische omstandigheden). Banken repareren hun balansen nog steeds en volgens mij zijn er nog redelijk veel lijken in de kast (mn Comm onr goed), ze worden geholpen door de overheden met geldinjecties en lage rente (maar dit wordt helaas niet doorgegeven aan bedrijven of consumenten, eerder om (zuid) Europese staatsleningen te kopen 😉

Overal ter wereld zie je dat de geldgroei niet toeneemt, ondanks QE (Quantative Easing) door diverse overheden, maar eerder afneemt (m2 in de VS nu op slechts 2%) & de inflatie (en de verwachtingen) komt ook naar beneden in de meeste landen.

Dus er is zeker ruimte en noodzaak om de geldkraan vol open te zetten, zeker de komende maanden, om bedrijven en consumenten te helpen de rente laag te houden en de economie niet verder te laten verstikken.

Ik denk dat (aandelen)markten nu rekening houden met meer QE, na de slechte durable goods en huizen cijfers deze week, anders waren we gisteren in Amerika niet in de plus gesloten.

Meer stimuli zal niet echt helpen volgens El Erian van Pmico

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: