Gepost door: Victor Goossens | 19 oktober, 2010

Appeltje voor de dorst & Rare Earth;

Apple ($ 298.5) is een van de mooiste bedrijven ter wereld, zat in 2010 te wachten op lagere koersen om te kopen, uiteindelijk nu +51% voor het hele jaar.
Alleen al die verpakking, het is een echt cadeautje als je het open maakt en zeer simpel te installeren.
Maar er moet ook niks mis gaan, anders gaat het hard. Het is dat ik de $ niet vertrouw anders zou ik nu kopen. Plus punten; door onderdelen shortage in Azië kunnen ze niet genoeg I-pads bouwen, velen concurrenten hebben het zelfde probleem, dus het is niet dat de vraag die inzakt, maar het aanbod dat afneemt. Dat is het mooiste wat je kan hebben als bedrijf; het creëert een verdere hype, wat als je iets wil hebben en het is niet te koop…

Zeer cash rich, uitstekende balans, gaan alleen geen extra dividend of share buy backs doen (zoals vel analisten verwachten), maar gaan overnemen, maar hebben geen haast. Android pakt wel marktaandeel, maar Verizon contract in jan ’11 zal extra buz gaan opleveren. En het halo effect; meer iphone sales leidt tot meer pc sales. Een zeer goed appeltje voor de dorst, mooi wegleggertje, zonder echte hectische koersbewegingen, en 2011 stocksplit? Verwacht voor de langere termijn een solide belegging die de SPX makkelijk kan verslaan. Alleen die $ he… Ik zet het op mijn watchlist, voor aankoop in (verdere) zwakte (250/260 wanneer er weer flinke angst komt in de markt?), met het risico dat ik het weer verkeerd doe met Apple in 2011.

[Ook versterkend mbt Rare Earth thema; aardig wat van die grondstoffen gaan in smartphones en kwam net dit bericht tegen; China gaat minder exporteren, ik zie de deur langzaam dicht gaan…Denk niet dat de Amerikaanse defensie dit leuk gaat vinden. Zie Rare Earth stockpicks van verhaal gisteren]

[25 okt; Aantal duitse bedrijven zitten al zonder zeldzame aard metalen !!!]

Advertenties

Responses

 1. Hoezo maak jij je zorgen om de dollar? Nu toch juist goedkoper…. ?

  Like

  • Als het echte geweld van QE II komt 2/3 Nov, zal 1.45/1.50 nog duur zijn, de US wil koste wat het kost banen crieeren, economie en export boosten en zich uit de schulden inflateren, maar goed velen zitten al short in de $, en als er weer angst komt, dan weer vlucht erin maar zoals jim rogers zegt, $ is a flawed currency Nog nooit iemand gehoord die goed zat met zijn $ prognose. Dus als je de $ goedkoop vind, zou ik zeker Apple kopen, maar ook Google natuurlijk (big brother 2 van Endemol? 😉

   Like

 2. Ahja denk dat het wel meevalt allemaal. 3 maanden geleden was iedereen in rep en roer over de Euro, die zou het ook echt niet meer halen.

  Op Google ben ik wat flauwtjes. Spaar dat geld uit totdat Facebook met een IPO komt.

  Like

 3. Ja dankje. Aangezien hier nergens privacy voorwaarden te vinden zijn ben ik liever wat creatiever met mijn email adres. Niks persoonlijks, ben daar alleen erg voorzichtig mee.

  Like

  • Heb je enig advies mbt privacy voorwaarden, ben in Juli begonnen met deze site, kom zeer veel ideeen en info tegen en kan en vind het leuk met anderen te delen 😉

   Like

 4. Voor WP heb je standaard privacy reglementen, kan je als het goed is gewoon downloaden en er op zetten. Kan je doen bij je widget kanaal, typ dan maar privacy in of iets. Als je googlet op privacy reglement vind je ook genoeg standaard formulieren.

  Heb n keer mijn email adres afgegeven bij een wp site, daar stonden die voorwaarden niet op en vanaf die dag ben ik met 20 super stocks die echt gaan exploderen per dag gemaild. 20 aparte mailtjes ook nog eens. Zijn wel meer amerikaanse praktijken, maar toch.

  Like

  • is zo’n privacy reglement een disclaimer of een programma dat iets doet, kan het niet vinden op WP?

   Like

 5. Hallo ik vind je site toppie.
  Verwacht je dat de dollar op 3 en 4 november
  lager ivm printen van dollars.
  Verwacht je nog dat de AEX op 250/280
  Breng mij op de hoogte apple te kopen
  ( pensioen)

  Like

  • $ is het moeilijkst te bepalen, als er angst is (beurzen lager) vlucht men weer in $, maar meer obligaties opkopen, verzwakt $ verder, even consolidatie en als verwachtingen oplopen mbt bedrag QE dan $ lager
   250/280 zit er niet in dit jaar, maar je weet maar nooit, dit niveau in 2011 maar weer eens tegen het licht houden
   Als je verwacht dat $ op dit niveau blijft of sterker kan worden, kan je met een gerust hart een appeltje voor de dorst kopen

   Like

 6. Victor, waarom koop je niet gespreid in tijd dollars in?

  Koop er nu bv 20% (van je te beleggen vermogen in usd) en stijgt hij verder koop je voor dezelfde hoeveelheid aan euro’s meer dollars aan en verlaag je het gemiddelde.

  Tenzij je verwacht dat de usd helemaal naar de klote gaat maar dat verhaaltje geloof ik niet, dat zeiden ze enkele maanden geleden ook over de euro (en dat leek mij dan nog reëler…).

  Genoeg zaken in US die out of favor zijn, denk aan health care, retail en verzekeraars! Koop dus nu met middeltechnieken je usd’s in en koop je us stocks op zwakte zoals je zelf aangeeft en je maakt kans op dubbel rendement. Blijft de usd zwak dan zit je toch nog steeds met lange termijn beleggingen die jaren kunnen blijven liggen.

  groeten!

  Like

  • Je bedoelt als $ verder daalt verlaag je je gemiddelde.
   $ is niet te peilen, wacht af hoeveel QE er komt, wil meer zekerheid, $ gaat bewegen op verhalen en schattingen hoeveel en hoe lang QE.
   Wacht zo wie zo 2/3 nov af om aandelen bij te kopen, en TA Gann zegt ook nog even te wachten.
   Buy and hold is niet de toekomst (paar aandelen uitgezonderd) , switch naar andere sectoren ed aan te bevelen.

   Like

   • Net omdat $ niet te schatten is is het te verantwoorden nu reeds een deel $ te kopen maar goed, volgens mij zit een reeël deel van QE2 al ingeprijsd. Ook ik blijf sceptisch en zal pas met een gerust hart meer $ kopen na begin november, maar tegen dan kunnen we evengoed op 1,30 staan, zoiets is altijd een gok. Daarom dat ik voorstel gewoon wat in te middelen en zeker vanaf na begin november.

    B&H niet de toekomst? Als je spreekt over 10+ jaar voor individuele aandelen geef ik je volkomen gelijk. Voor een groot deel van de portefeuille zijn grote waarden met compounding groei en enige zekerheid (tegenover growth, hot sectors, …) minstens even belangrijk.

    Ik zie je altijd verwijzen naar TA? Ik dacht dat we boven 341-343 wel gingen uitbreken? Nuja, dat gingen we al sinds medio september doen. 😉 Ik zou er niet teveel naar omkijken als ik jou was, al zal je natuurlijk wel een leuke premie krijgen per aangebracht lid bij Gann Trader? 🙂
    Dit is geen verwijt, ik zie je er alleen heel veel naar verwijzen en dat vind ik raar voor iemand met jouw ervaring en fundamentele inzichten.

    Geef eens wat voorbeelden van sectoren waarvan jij acht dat ze het beter gaan doen?

    Like

   • gebruik TA van Gann omdat ze erg vaak goed zitten, echte hausse wordt nu wel continue uitgesteld, maar goed verdien meer dan ik verlies. En heel open; ben affiliate, heb geen probleem om iets goeds te promoten en leuk om ietsje te verdienen, maar is niet hoofddoel. Begonnen in juli met meer naar buiten te treden, maar hoe het een en ander precies in te richten weet ik nog niet. Ben toch de hele dag bezig met lezen en analyseren, dus kan ik het ook delen met anderen.
    Alternatieve energie (wel moeilijk selectief te zijn, misschien beter etf’s ed), Emerging markets (rogers zegt nu wel dat ie op een crash wacht in china om te gaan kopen), grondstoffen (minder waard worden van fiat geld ed) en natuurlijk bedrijven die weinig concurrentie hebben in een sterk stijgende niche etc.

    Like

   • Jup, delen van je bevindingen via zo’n medium is top, ook voor jezelf trouwens, prima reflectiemiddel. Wat ermee verdienen betreft ben ik zeker dat je hiervoor wel iets kan vinden, je snijdt beleggingstopics aan die de meesten mijden (te moeilijk, ongekend, te vernieuwend, …?) en vele nederlandstalige schrijvers blijven veel te dicht bij huis.

    Ik neem aan dat dit quasi je full time job is? Kruipt enorm veel tijd in he, en je blijft ook bezig. Leerproces is enorm, kennis stijgt exponentieel maar hoe meer je weet hoe minder je lijkt te weten. 😉
    Wat betreft Gann Trader begrijp ik je wel, ik vind het alleen een rare approach gezien je ervaring. Maar als je er zelf wel mee vaart, waarom dan niet. 🙂

    Bedankt voor de link trouwens, die gebruikte ik nog niet.

    Verder nog twee die ik dagelijks bezoek :

    http://gregspeicher.com/
    http://cornerofberkshireandfairfax.ca/forum/index.php (top forum met vrij hoog niveau, voornamelijk over insurance holdings maar ook random aandelen komen aan bod).

    Verder uiteraard de gebruikelijke zoals seekingalpha.com, fool.com, … voor andere inzichten etc. natuurlijk.

    Like

   • Zeer veel tijd en elke dag leer je weer meer, je moet het simpel proberen te houden anders zie je door de bomen het bos niet meer, zeer veel psychologisch inzicht nodig, gelukkig ooit een van mijn betere vakken geweest. En humor om het allemaal te compenseren, de frustraties van gemiste kansen en fouten 😉
    TA puur als timings instrument, als het uberhaupt te timen is..
    succes
    Victor

    Like

 7. Oja, ik ben nog wat vergeten bij deze :

  http://valuehuntr.com/

  De post van 15/10 is erg interessant. Neem vooral de presentatie van Zeke Ashton (en dan vooral het stukje over verzekeraars (Fairfax!) en retail) eens over. Als value belegger dien je nu in toekomst (moeilijk te voorspelen) en sectoren met zekerheid die nu ondergewaardeerd worden te beleggen, niet in de hype van het moment.

  Misschien een idee’tje om van bovenstaande een nieuwe blogpost te maken. 😉

  Like

 8. ken ik niet, is van hedgefund mnager?

  Like

  • Geen idee of hij ook hedgefund manager is maar hij is alleszins een gedreven value belegger en zijn blog heeft een mooie verzameling van value investing articles die je anders vaak niet eens zou tegenkomen. Hij heeft ook een maandelijks magazine maar daar ben ik niet op geabboneerd.

   Hij had naar het schijnt ook real time portefolio open voor het publiek maar die is nu gesloten wegens andere projecten.

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: