Gepost door: Victor Goossens | 29 oktober, 2010

Laissez faire en dan bedoel ik niet

de franse stakingen omdat ze 5 jaar korter moeten werken dan wij. Ik bedoel de ongelofelijke overheidsbemoeienis in de economieen in de ontwikkelde landen, van 0/1% rentes, handelsbelemmeringen en valuta manipulaties om maar groei te krijgen. En wat we zien is dat de ontluikende landen een veel hogere groei laten zien, veel stabieler zijn en veel betere balansen hebben. Een van de reden is dat ze juist minder overheidsbemoeienis hebben dan in het verleden. Productiviteits verhoging is noodzakelijk om een duurzame groei te bewerkstelligen en niet meer overheids interventies, regeltjes en kosten verhogende maatregelen.

Banken veranderen in zijn geheel niet, het blijft gokken zonder nieten, nemen ze forse risico’s als MBS, CD’s en andere derivaten, gaat het fout dan mag de man in de straat betalen door forse injecties van de centrale banken en gaat het goed, keren ze mega bedragen uit aan zichzelf en de aandeelhouders… Zelfs onze salon socialist heeft ING een cadeautje gedaan toen ze de Alt A leningen overnamen op een bedrag wat 10/20 keer hoger lag dan wat Merril Lynch er voor kreeg in de VS. Dat geld zien we waarschijnlijk nooit meer terug… En Abnamro & Fortis gaat tientallen jaren duren voordat ze enig rendement gaan maken. De banken zouden gewoon weer nutsbedrijven moeten worden, spaargeld innemen en uitzetten aan goede debiteuren (bedrijven waar potentie inzit en zodoende de werkgelegenheid en de economie helpen) en niet zoals bijvoorbeeld in Europa op 1% geld lenen bij de ECB en dan slim zijn door Griekse, Ierse, Portugese en Spaanse staatsleningen te kopen, en daarna gered worden door gelden van de ECB die ze in de bodemloze putten gooien van deze landen (op den duur zullen deze leningen worden geherstructureerd, maar dat is van latere zorg). Ze moeten stoppen met de verliezen te socialiseren en de winsten onder zichzelf te verdelen.

Her bedrijfsleven doet het erg goed, Q3 cijfers beter dan verwacht, alleen wil de omzet van de ‘westerse’ bedrijven niet echt toenemen (1 a 3% maximaal, wat strookt met GDP verwachtingen voor 2011 in Japan, US & Europa), de balansen van de meeste bedrijven zien er goed uit, dit komt voornamelijk door kostenbesparingen de laatste jaren, maar ook doordat de investeringen niet synchroon lopen met de winststijgingen (uitgezonderd investeringen in opkomende economieen), bedrijven zetten nu hun (laag renderende) cash voornamelijk in om concurrenten op te kopen en hun markt aandeel te vergroten. M& A houdt de beurzen op de been. Als QE bekend wordt op 3 Nov, verwacht ik een korte tik naar beneden, daar het teleurstellend zou kunnen zijn. Bij deze tik, ga ik bijkopen.

Zo dat wilde ik even melden en;

een goed weekend gewenst !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: