Gepost door: Victor Goossens | 7 december, 2010

Grondstof aandelen; een zeer interessante sector, hoe dit te spelen?

Eerst nog even de beurs. Markt reageert erg positief over de verlenging van de Bush belasting verlagingen (was nog niet 100% zeker en moet nog wel door het Congres, maar de republikeinen zullen wel akkoord gaan) en dat Bernanke bereid is meer Bonds op te kopen als dat nodig blijkt te zijn. EU steun aan Ierland helpt mee en gezien de stand van de beurzen is het nog niet nodig om E-Bonds uit te gaan geven (Italie; voor, Duitsland vooralsnog tegen). Ik heb een mooi rendement gehaald in November +6.8% (met name door de Junior mines in mijn portefeuille. Ik kom nog met een portfolio update) wat mijn jaar resultaat op 20% brengt, ik ben tevreden 😉

Grondstof aandelen! En dan met name de Junior Mining aandelen.

Met het wereld wijde beleid van geldontwaarding (met name het Westen, om uit de penibele schuldenproblematiek te komen) wordt er naargeestig gezocht naar waardevaste spullen (zie de mega performance in grondstoffen de laatste paar jaar). De recente versnelling in grondstof prijzen (aangewakkerd door beleggers) (ook in soft commodities nu) wijst op een verhoogd risico op inflatie (de regeringsleiders ontkennen dit en zoals Ben gisteren zei, mocht het toch gebeuren dan kunnen we de rente in 15 minuten verhogen…).

Wat recente voorbeelden (en er zijn er veel meer) dat de sector hot is; Rio Tinto bereid een bod voor op Riversdale Mining van Euro 2.63mrd (steenkolenmijn in Mozambique) en de vandaag aangekondigde samenwerking van Sumitomo met Molycorp. De Chinezen hebben nog steeds een export verbod van Rare Earth Materials naar Japan, dus veel bedrijven gaan zoeken naar leverings zekerheid van hun basic materials. Denk vanmiddag wat Molycorp te kopen, als het niet te hard oploopt.

Ik beleg al een aantal jaren in dit soort bedrijven en heeft mij zeker geen windeieren opgeleverd. Het is wel intensief werk en heb ook zeer forse fluctuaties om mijn oren gehad. Hoe kan men het best beleggen in deze sector, die ook zwaar wordt gedomineerd door Pumps & Dumps

Je kan het natuurlijk zelf doen, zoals ik, maar dat kost veel tijd en frustratie.

Ik heb laatst een lunch presentatie georganiseerd voor het Gold & Discovery Fund, gepresenteerd door Willem Middelkoop, de analist van het fund. Edwin Bergshoeff de trader en derivaten specialist (Ex vennoot Optiver en net als Willem jarenlange ervaring in de Canadese grondstoffen sector) en Jan Dobber (Compliance, Optiver oprichter en nr 334 in Quote 500 zag ik laatst 😉 .

Toevalligerwijs heb ik aan de wieg gestaan van dit fonds tijdens een dim sum lunch met Willem Middelkoop. Ze zijn ongelukkig begonnen met een vermogen van 3 mln euro in July 2008 (zo’n beetje op de top van de Canadese Junior Mining Index, wat zich vertaalde in een min van -28% voor het jaar 2008 (wel beter dan de meeste aandelen markten in 2008). Dit werd meer dan goed gemaakt in 2009 +72% en in 2010 naar +55%, sinds de oprichting +104%, een van de best presterende fondsen ter wereld. Het vermogen is zojuist de 50mln overstegen (helft koerswinst, de andere helft nieuw geld), up to date 300 participanten.

Wat is de key met dit fonds? Men kan natuurlijk direct in Goud en Zilver en andere metalen beleggen fysiek (in een kluis), of via ETF’s en Turbo’s etc. [Ook interessant om dit er naast bij te hebben als alternatieve Asset class naast aandelen en onroerend goed (Obligaties volgens mij geen alternatief)]. Ook kan men in de diverse ETF’s beleggen in Junior Mining sectoren, maar sommige zijn te klein en onderhevig aan heftige in en out flows.

Het belangrijkst is toegevoegde waarde, de heren hebben jarenlange ervaring met beleggen in deze zeer volatiele sector, hebben zeer goede toegang tot de beste research en nieuwsbrieven over deze fondsen en naarmate het fonds verder groeit, worden ze een zeer belangrijke client voor de diverse brokers die in deze sector opereren (weet ik uit eigen ervaring). De bron van hun rendement ligt in het kopen van mijnbouw bedrijven op het moment dat ontdekking van de grondstoffen bevestigd wordt en dan het aandeel vasthouden totdat het wordt gekocht door de grotere mijnbouw bedrijven. Het fonds is gericht op ‘discovery’, niet zo zeer in het speculeren op de edel metalen zelf. Door de hoge volatiliteit is met derivaten een verhoogd rendement te behalen. Wel belangrijk om te vermelden dat de fluctuaties per maand redelijk fors kunnen zijn, gezien het fonds voor een groot deel afhankelijk is van grondstof prijzen ontwikkelingen.

Diversiviteit; Ontdekkingen in diverse grondstof sectoren; Rare Earth Metals (6% van het fonds), Goud discoveries (57%), Silver discoveries (17%), Base metals discoveries (7%), Uranium discoveries (4%), Diamonds Discoveries (2%). Het fonds belegd relatief weinig direct in metalen; ETF’s (5%) en weinig in Oil, Gas, Coal, Potash (7%); wat een heel ander vak op zich is. Focus ligt op Canadese bedrijven, die zeer goed te volgen zijn, en deze Canadese bedrijven beleggen overal ter wereld in het zoeken naar grondstoffen. Een bijkomend voordeel is dat de exposure voornamelijk in Canadese $ is.

De bovengenoemde performance is netto, dus na alle kosten (management fee en performance fee etc) en het fonds heeft een high water mark. Minimale instap bedrag is 50.000 euro en in stappen van 10.000 kunt u het bedrag verhogen.

Op verzoek en in overleg met Willem Middelkoop kan ik additionele informatie toe sturen en u eventueel uitnodigen voor de volgende presentatie.

Informatie: De informatie op deze site wordt uitsluitend ter informatie ende vermaak aangeboden en is op generlei wijze bedoeld als advies of aanbieding om effecten of andere financiële instrumenten aan te kopen of te verkopen. V Goossens kan echter niet aansprakelijk worden gehouden voor enigerlei schade, verliezen of kosten door inaccurate, incorrecte en/of onvolledige informatie op haar website.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: