Gepost door: Victor Goossens | 23 december, 2010

2011 wat te doen? Hierbij wat richtlijnen;

Zo weer terug uit een heerlijk Mallorca.

Stock Picking, of het koren van het kaf scheiden wordt belangrijker in 2011. Dat wil zeggen heel veel ideeën bekijken, 90% weg gooien en een geconcentreerde portefeuille hebben van maximaal 25 namen (dat is al erg moeilijk om het allemaal goed bij te houden), en af en toe winst nemen en dan weer op lagere koersen in te stappen. En daarboven met futures de portfolio af te dekken in moeilijkere tijden.

Mijn focus zal liggen op kleine tot middel grote bedrijven, die vaak onder-geresearched worden en daarnaast als extra trigger overgenomen kunnen worden (MA activiteit zal ook een grote vlucht nemen volgend jaar, daar de meeste bedrijven niet zelf gaan uitbreiden maar eerder markt aandeel kopen, herstructureren om tot een grotere winst uit te komen dan het alleenstaande bedrijf zelf. Kas posities zijn enorm in het bedrijfsleven.

Waar in niet: Banken en financiële instellingen (er kan wel geld mee worden verdiend, maar maak dan alleen gebruik van (korte termijn) forse fluctuaties (bij fors oplopen; ETF’s shorts kopen en vise versa), voor de komende 5 jaar alleen maar verdere afschrijvingen en kapitaal verhogingen etc, blijf er niet in ‘hangen’)

Niet in (‘Westers’) Alternatieve energie, door de bezuinigingen en afschaffen subsidies ed in het westen en de banken die niet willen en (kunnen) financieringen zal er weinig te beleven zijn (uitzonderingen daargelaten, zoals Chinese Alternative Energy plays, zij hebben de grondstoffen (Rare Earth materials blijven interessant (zeer de moeite waard om te lezen als je wilt weten welke bedrijven interessant zijn), verwacht wel forse volatiliteit. Ook trade gedaan in Molycorp, een van de weinig bedrijven die kan leveren, maar dan pas wel eind 2012.., kijk op lagere niveaus ze terug te kopen), de massa productie voordeel en een enorm afzet markt. Vandaar dat ik recent met een klein verlies afscheid heb genomen van Meyer Burger in Zwitserland.

Wel in Emerging markets; Brazilie the place to be, na een zeer ondermaatse performance in 2010 zoek ik een moment om mijn holding in Brazilie via de EWZ etf uit te breiden. Mbt China ben ik voorzichtig gezien de onroerend goed problemen en de komende rente verhogingen in 2011. Indonesië, gerelateerd aan Energie blijft interessant, ga ik verder bekijken. Daarnaast zoek ik een geschikt moment om een van de goedkoopste goudmijnen daar aan te schaffen.

Special situations, onderzoek op het moment een Bio Tech bedrijf in Amerika, denk x2 of x3 de komende 2/3 jaar. Wel erg volatiel deze OTC bedrijven, er zou ook -70/-80% uit kunnen komen als ze er niet in slagen (op tijd van het vuur halen als het niet uitkomt, cut your losses 😉

Blijf in grondstoffen, zilver specifiek interessant, zie Willem Middelkoop verhaal en de junior mining sector.

Hierbij de lijst van mijn stockpicks, gemiddeld 10/11% beter dan de AEX. (prijzen eind Nov 2010), had ik maar in alle bedrijven belegd…

Gann trader heeft weer een uitgesproken visie voor de komende weken, houdt 1230 en 1289 goed in de gaten in de SPX (1259)

Markt laat een erg mooie sluip-rally zien. De meeste instituten hebben de boeken dicht, dus verkopen niet en is het vrij spel voor particulieren en dag handelaren. Ik merk wel dat de markten aan top vorming bezig zijn, dus heb al een gedeelte van de portefeuille afgeroomd en winst genomen. Komende dagen kijk ik om de portefeuille verder af te dekken met futures, om de 22% winst dit jaar enigszins zeker te stellen.

Een vrolijk kerstmis en alvast de beste wensen voor 2011.

Victor Goossens

Inschrijven op mijn site met korte bondige commentaren en aandelen ideeën en humor natuurlijk, rechtsboven onder de landschaps foto ;-)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: