Gepost door: Victor Goossens | 31 mei, 2011

De Grieken realiseren zich niet dat het water aan hun lippen staat of erger.

Ze staken het land plat, wat hun situatie verergert. Eind deze week wordt er een flink austerity rapport verwacht. Al voor de geboorte van Christus betaalden de Grieken slecht hun belastingen, hoe kan dit op korte termijn veranderen? In Amerika wordt je opgesloten als je je belastingen niet op tijd betaald…  De oppositie en het hele land moeten zich realiseren dat ze akkoord moeten gaan met harde maatregelen, als ze dit niet doen gaat de geldkraan gewoon dicht en worden er in het geheel niets meer betaald, wat zal leiden tot faillissementen en nog meer sociale onrusten, geen prettige optie.

Vermeend wil Griekenland uit de Euro (Tijdens de crisis met hem gesproken en hij was ervan overtuigd dat meer banken zouden omvallen, gelukkig heeft hij ongelijk gekregen), geen optie, daar met de Drachmen (ik schat de omwisselingkoers de helft van de waarde van de euro) hun schulden in Euro’s blijven noteren en er een 100% kans is dat ze die nooit meer terug kunnen betalen en er zeer veel banken Griekse leningen fors moeten afschrijven (bij veel banken nog steeds voor 100% in de boeken). Exporteren hebben ze nooit gekund, dus het gaat zeer lang duren om netto exporteur te worden. En realiseer je wel dat dan de bezittingen ook met 50% afnemen…

Schulden afschrijven is ook geen optie, daar dan slecht gedrag wordt beloond en meerdere landen deze makkelijkere uitweg gaan kiezen ten kosten de noordelijke belastingbetalers.

Bij een faillissement van een bedrijf wordt er vaak een doorstart gemaakt, in eerste instantie zal men de schulden verlengen en daarna (waarschijnlijk over 2/3 jaar) moeten ze naar de kapper. De boter op hun hoofd banken die na de verpakte rommel gekocht te hebben nu fors in deze andere rotzooi zitten, moeten herkapitaliseren en NIET nogmaals via de belastingbetaler. Emissies, fusies en bank obligaties omzetten in aandelenkapitaal zijn vereisten. Dus pas op met je bankobligaties in je portefeuille!

Een (gezamelijke) Eurobond portfolio zou een oplossing kunnen zijn, men stopt alles in 1 pot (Griekenland zou dan maar 3% van het totaal uitstaande leningen zijn), wat zal leiden tot marginaal hogere rentes voor de ‘sterke’ landen, maar substantieel lagere rentes voor de probleem gevallen, die dan nog tenminste de rentes kunnen betalen en dan kan tijd en raad de rest doen en zou de Euro naast de $ een reserve valuta kunnen gaan worden. Ik ben tegen goed geld achter slecht geld gooien, maar in deze situatie is er bijna geen oplossing. Men zou deze supereuro bond optie eens goed moeten bestuderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: