Gepost door: Victor Goossens | 15 juli, 2011

Angst, paniekvoetbal en onzekerheid typeert de EU

Je ziet het aankomen en toch krijg je de bal op de neus. Europa is al maanden bezig met de banken stresstest, maar ze zijn vergeten om een landen stress test te maken, met een plan om het schuldenprobleem op te lossen. Het enige wat er gebeurt is het probleem naar de toekomst te verschuiven. Nu hebben de ‘smart guys’ vrij spel en volgen de institutionele beleggers gedwee aangezwengeld door de rating agencies, door hun slechte staatsobligaties te verkopen of niet bij te kopen.

De stresstest voor de banken wordt pas om 18:00 gepubliceerd wanneer de Europese markten dicht zijn, men heeft duidelijk angst dat het zou kunnen tegenvallen. Ik denk dat de Fockers het gewoon niet weten… Deze iets betere test dan de relaxtest geeft al aan dat tussen de 11% en 16% van de banken het niet gaat halen en een aantal al huilend wegloopt en zegt niet meer mee te doen omdat er vals wordt gespeeld. En afboeking van schulden zit er ook niet in. Lijkt me weer een staaltje van een wassen neuzen test.

De EU top meeting is uitgesteld, het wordt WEER wachten, met meer onzekerheid waardoor de markt verder wegzakt en het vertrouwen verder wordt aangetast. Het is wachten op Merkel, die concrete plannen wil zien (hebben zie die dan nog niet???) en die moeten wel ‘redelijk’ zijn (dwz dat Deutschland niet te veel wil betalen van de rekening voor de uitbundige etentjes die er sinds het ontstaan van de Euro hebben plaats gevonden). En de Fransen houden zich stil, het oude wantrouwen naar Duitsland steekt weer de kop op.

Ondertussen maakt Van Rompuy zich belachelijk om als een waanzinnige paniek te zaaien over de toestanden in Italie en de andere schuldigen. Nou maar afwachten of hij op korte termijn maar alvast de ministeries van Financien bij elkaar kan roepen. Het blijft een ongeregeld zooitje.

Het belangrijkst is nu 1 front te vormen in Europa en de besluitloosheid eens aan te pakken. Het nu allemaal in te laten storten en het later weer te gaan opbouwen gaat een vermogen kosten en brengt de wereld naar een 2e (ergere) recessie! Jan Dwarsligger licht een tipje van de sluier op waar we naar toe gaan in Europa, aderlaten, net als in de middeleeuwen, totdat er geconstateerd wordt dat de patient helaas is overleden, maar ze hebben hun best gedaan… We moeten eerder bloed toedienen; Een Marshallplan is er nodig en een ordelijke afschrijving van een deel van de schulden (een idee is om de bankobligaties om te zetten in aandelenkapitaal, wat een groot deel van het te weinig eigen vermogen van de banken oplost en de bankenschulden naar beneden brengt, zonder dat de belastingbetaler weer pijn gaat lijden) en vol de krediet en geldkranen open draaien (net als men in Amerika het schuldenprobleem probeert op te lossen, ook politiek gebakkelei over het plafond van de schulden, uiteindelijk zullen ze het verhogen, maar iedere politici wil zijn zegje doen).

Geen woorden, maar daden om het voetbalverhaal weer rond te breien.

Nu wordt het weer wachten of er pas volgende week een short cover rally zou kunnen komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: