Gepost door: Victor Goossens | 9 september, 2011

Vraag/antwoord met Tom Muller over belangrijke vragen waar ik nu mee zit;

Tom Muller, ken ik al vele jaren en is een van de meest gerespecteerde analisten in Nederland, met een duidelijke mening en geen wollige verhalen. Hier kan je zijn concrete adviezen volgen. Met zijn 40 jarige ervaring, wint hij het van mijn 28 jaar in het beleggingsvak (als je dat zo zou kunnen noemen ;-).  Zijn adviezen wegen zwaar mee in mijn beleggingsproces. Daarnaast is het nog een verdomd aardige vent 😉

Mijn vraag per email was:

Ik heb 2 weken geleden mijn appartement in Amsterdam verkocht.

Mijn belangrijke vraag nu, (na hypotheek aflossing en misschien nog gedeelte aflossen voor mijn huidige woning)  waar ga ik de overwaarde in stoppen?

Komt er een mega inflatie, als de politici erkennen dat er geen andere oplossing is dan bij te drukken, anders onrust onder de bevolking?

Of deflatie, aflossen schulden, niemand geeft meer wat uit door het gebrek aan vertrouwen, en gaan we uiteindelijk in een grot een winterslaap houden van jaren?

Verdomde moeilijk allemaal, dit jaar sta ik op -15% en hoop dat het niet meer gaat worden in 2011.

gegroet
Victor

Antwoord:

Victor,

Gefeliciteerd met de verkoop, beter maar nu geld in de hand dan er op wachten.

Ik blijf positief over de ontwikkelingen op lange termijn. In de komende jaren nog lichte positieve groei in Europa, VS iets meer en Azië redelijk.

Op de korte termijn is het in Europa bijna alleen maar sentiment. Grieken spoken door het continent en de geruchten gooien andere landen op die hoop. Terugbetaling van schulden is voor niemand leuk en altijd moeilijk.

Afgezien van nog tijdelijke malaise lijkt de situatie in mijn ogen meer op maart ’03 en maart ‘09 met veel geruchten daaromheen. Als je de bewegingen in de markt ziet, veel index en derivaten door professionals/daghandelaren, zijn de lange termijn beleggers even uit en wordt het beheerst door korte termijn gokkers.

Er komt voorlopig geen inflatie (geen loonstijgingen etc.)

Naar mijn idee zal de situatie verbeteren door (slappe) maatregelen, zodat we in deze papieren wereld door kunnen gaan.

Neem geen al te grote hypotheek (ook afhankelijk van fiscale situatie). Als weinig mensen echt geld hebben , zorg dan dat je zelf wat hebt.

Mijn voorkeur is rustig en voorzichtig goede bedrijven kopen (die al meerdere crises hebben doorstaan) en stap voor stap kwaliteit invullen. Houd het speculatieve deel beperkt, maximaal 10-15% van de portefeuille. Liefst geen financiering door de banken die moeilijk lang geld hebben. Als je 3 – 8% jaarlijks rendement uit dividend kan maken en rustig kan wachten kom je er wel uit.

Mijn advies:

Kas                              40%
Aandelen                      50%
Speculatief                   10%

Nederlandse bedrijven : Imtech, DSM, Shell, KPN.  Denk eens aan een constructie met deels calls afgeven. Anderszins kan bijvoorbeeld een voorzichtige straddle met calls/puts op de index eventueel wat extra opbrengst op de liquiditeit brengen (bijvoorbeeld short call AEXmrt.320 voor 6 en short put AEX mrt. 240 voor 9: samen 15 en kwetsbaar bij boven 335 en onder 225 in maart ).

Mijn voorkeur is voorlopig mikken op voorzichtigheid plus dividend. Als aantrekkelijke bedrijven zie ik :Aalberts, Arcadis, Kendrion, Ten Cate.

Genoeg mooie dingen , maar lekker rustig kiezen en kijken. Het komt wel weel goed , maar rustig beginnen.

met vriendelijke groeten,

Tom

—–

Een uitstekend concreet advies, niemand kan de toekomst voorspellen, maar de echte specialisten kunnen een goede leidraad geven waar we mogelijk naar toe kunnen gaan. Ik ga me dan ook voorbereiden met een kooplijst om in komende zwaktes in fasen ga bijkopen. Het dividend rendement in combinatie met het schrijven van derivaten zal een belangrijke rol spelen om redelijke rendementen te maken in deze lage groei jaren die voor ons liggen.

Ik heb ook een uitstekend verhaal gevonden over een van de meest cruciale vragen, komt er de komende jaren Inflatie of Deflatie, weinigen kunnen een echt concreet advies hierover geven. Deze vraag is zeer belangrijk in welke asset classes men moet beleggen voor de komende jaren. Meld je even aan op mijn blog, rechtsboven onder de landschapsfoto en je krijgt het dan automatisch in je mailbox.

goed weekend

Victor


Responses

  1. Goed verhaal. Eigenlijk zou je van je portefeuille niet alleen de marktwaarde moeten bijhouden, maar ook de bookvalue van de diverse aandelen (en andere securities) bij elkaar opgeteld, zoals Berkshire Hathaway dat steeds “Book Value per Share” vergelijkt met de S&P 500.

    Like

    • Bij banken onmogelijk, de koersen nu zwaar onder boekwaarde (maar ze tellen nog steeds niet op mark to market) als ze dat zouden doen, moet er erg veel geld worden opgehaald. Bij solide bedrijven ligt boekwaarde zwaar onder koersen. Bij slechte bedrijven zwaar er boven. Bij selectie Dividend rendement zeker meenemen.

      Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: