Gepost door: Victor Goossens | 20 september, 2011

Metamorfose van een crisis, de onzekerheid over de toekomst neemt toe,

Gisteren tegenlicht, de metamorfose van een crisis gekeken, erg interessant. Denktank van onafhankelijke intellectuelen, onafhankelijk en niet betaald door banken of overheden. Nu ben ik voorstander van een technocratie, zeker nodig nu in Europa.

Wat voor waarheid werd aangenomen, zoals op de lange termijn stijgen huizenprijzen altijd en je geld is gewaarborgd bij financiële bedrijven, wordt nu gewantrouwd (recent maar weer door de oplichting bij UBS van 2.3mrd door 1 gokker, de risk systemenwerken niet en geen bank is ‘safe’, tijd voor een Apple of Google bank, die geen sores hebben uit het verleden?)

Overheden worden ook gewantrouwd, de man in de straat moet voor de kosten opdraaien omdat de banken verkeerd gegokt hebben en de verliezen nu gesocialiseerd zijn en de ‘winsten’ (groot deel zijn beleggingswinsten) van nu weer worden verdeeld onder het personeel en de aandeelhouders.

De medicijnen van de EU, IMF & ECB; bezuinigen en meer belastingen, verslechteren de patiënt. QE heeft de prijzen van voeding en energie opgejaagd, wat de koopkracht nog meer onder druk zet. Woede en protesten nemen toe en men zoekt een schuldige, de bankiers en overheden! Men ziet het als een list van het bedrijfsleven en de overheden om de lonen te drukken en de sociale voorzieningen naar beneden te halen. Dus de meeste verkiezingen zullen een slag naar links gaan maken en ga er dan maar van uit dat de kosten verder zullen gaan toenemen.

Door al deze onzekerheden en de gevoelens van wantrouwen, wordt men bang voor de toekomst, neemt de consumptie verder af en spaart men meer, daar men ziet dat het ieder voor zich wordt en god voor ons allen. de ‘Hope’ movement kan omslaan in een ‘Hate’ movement en de hang naar vroeger, nostalgie en nationalisme.

Zou goed mogelijk zijn dat ons dit te wachten staat de komende jaren, wat wel met meer zekerheid is te zeggen dat dit allemaal erg lang gaat duren, waarschijnlijk wel 5 tot 10 jaar, de kosten worden hoger (oa pensioenen worden duurder (en ook minder, gezondheidskosten hoger, etc),en de inkomsten worden minder. Bedrijven zullen minder topline groei laten zien en kosten zullen toenemen, winstgroei zal afvlakken. Een van de thema’s zal dividend rendement gaan worden voor de komende jaren.

Korte termijn; markt rekent erop dat Griekenland wordt gered en dat de Fed morgen een mooi konijn uit de hoed tovert, we zullen zien.

Email ontvangen bij een nieuw bericht op mijn site? Schrijf je dan even in, rechtsboven onder de landschap”s foto.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: