Gepost door: Victor Goossens | 23 september, 2011

Het Is Stil Aan De Overkant

Aandelen storten in, vertrouwen zakt verder weg, Europese Bank run is begonnen (bedrijven en banken lenen niet meer aan elkaar, maar prefereren overtollige gelden uit te zetten bij de centrale banken, Franse en Italiaanse banken worden in elkaar geknuppeld), grondstofprijzen zakken in op de angst dat China hard afzwakt en de periferie rentes blijven gestaag stijgen (Italië & Spanje weer op weg richting de 6%).

Wat is het stil bij de Europese politici, de media coverage van de verschillende Europese politici die brand schreeuwen droogt op, het lijkt alsof ze nu in achterkamertjes zitten te debatteren wat ze moeten doen. Of nog veel erger ze weten het gewoon niet meer…

De QE twist vanuit Amerika was een farce, als men alleen maar lage lange rentes kunnen najagen (het is al mega laag) lijkt het erop dat de ammo op is en zitten ze in een politieke pat stelling.

Dinsdag komen Papandreou en Merkel weer bij elkaar en volgende week zal de Troika mogelijk een oordeel vellen of Griekenland nog centjes krijgt of dat de boel daar chaotisch in elkaar stort. Klaas Snot(neus) is tegen herintro Drachme wat alleen maar nog meer gaat kosten en zou een kettingreactie kunnen volgen van de andere landen. Vindt ook dat het rapport van de Troika van levensbelang is voor onze jokkende Grieken.

Zoals ik al maanden roep; doe wat! Laat het eten niet gaar sudderen. Om de markten te kalmeren zou ik zo snel mogelijk de rente in Europa verlagen (om de recessie (waar we uiteindelijk nooit uit zijn gekomen, omdat het tevens een balans recessie is), te verzachten). Daarna verhoog het EFSF noodfonds naar 1.500mrd en creëer een denktank die onderzoekt hoe men precies het Eurobonds idee moet inrichten. Dit is de enige manier om te boel bij elkaar te houden en het vertrouwen onder de bevolking weer rustig op te bouwen. Als zelfs maar 1 van bovengenoemde zaken wordt aangekondigd staat de markt al 10% hoger.

Mijn beleggingsguru zegt ook dat dit heel lang gaat duren en we mogelijk de 200 in de AEX weer gaan zien. (Tja als men niks doet of half bakken maatregelen is dit scenario goed mogelijk).

Of China (en de andere emerging markets) de wereld nog kan redden valt te bezien. 30 Sept komen er weer Chinese Purchasing mangers cijfers over Sept, zakken we verder on de 50? en op 13 Okt export en import cijfers en de 17e Okt Chinese GDP cijfers , kunnen ze de 8.5% groei volhouden?

En zeker niet vergeten; GROEI ! Niet alleen maar bezuinigen, dan komt de recessie automatisch. Maak plannen om de economieen aan te zwengelen. Infra projecten, maak de wetgeving makkelijker om bedrijven te starten, verbouwingen te doen en pomp ondernemingslust in in het systeem.

Vandaag en gister was er relatief weinig volume in de Nederlandse aandelen markt, tussen de 0.9x en 1x 3maands gemiddeld volume, wat laag is tov de forse dalingen. De grootste volume vind plaats in futures, die voornamelijk door korte termijn traders worden gedaan en gebruik maken van de angst onder de beleggers (die hun portefeuille willen afdekken). Vandaag zit er 4.2% tussen intraday hoog/laag. Denk niet dat we in een streep naar beneden gaan. Zet doelen wanneer te geven en wanneer terug te kopen. SPX futures nu nog maar -0.5% (-2% uurtje geleden)

Email ontvangen bij een nieuw bericht op mijn site? Schrijf je dan even in, rechtsboven onder de landschap”s foto.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: