Gepost door: Victor Goossens | 5 oktober, 2011

Anodexia, dat wordt afslanken voor de belg/fransoos,

Het lijkt wel weer 2008 toen Dexia 6mrd staatssteun kreeg. Doet me denken aan DSB en Fortis die slecht gecontroleerd werden. Hoe is het mogelijk dat een voormalig gemeentebank ongecontroleerd een balanstotaal kan hebben van 500mrd en waar mogelijk nu 180mrd ‘minder’ renderend spul in zit (waarvan mega exposure in Griekenland van 3.4 mrd Grieks staatspapier en 5mrd aan leningen aan Griekse bedrijven. Moody’s weer te laat, dreigt met een kredietwaardigheid verlaging.. Denk eerder dat door de ‘redding’ Belgie en Frankrijk ook een lagere status krijgen.

Gaat u maar rustig slapen zei Colijn ooit. De politici hebben dit al maanden geleden ter advies genomen. Er moet echt iets gebeuren op korte termijn in Europa, anders zullen er meer financieele instellingen volgen. Maar wat?

1.Om de banken te redden, zonder dat de belastingbetaler weer de dupe is; Zet Bank Obligaties om in Aandelenkapitaal (vele van deze leningen zijn toch al achtergesteld), zo verhoogd met het eigen vermogen, en betalen de obligatie houders eindelijk ook eens een keer mee aan de ellende. Daarnaast: Lever de betaalde bonussen in, de resultaten van de banken waren de laatste paar jaar gebaseerd op valse winsten (veel slechte leningen staan nog steeds te hoog in de boeken). Gevolg; een enorme koersstijging in de banken, ze zijn in een keer geherkapitaliseerd en gered zonder kapitaalverhogingen en dat de belastingbetaler er op achter gezet wordt.  De meeste beleggers in deze obligaties zullen koerswinsten gaan zien de gestegen aandelenkoersen.

2. Eurobonds;  voeg alle Europese schulden op een hoop en noteer hoeveel elk jaar inbrengt. Gevolg; de rentes in de periferie gaan fors naar beneden en de rentes in de sterkere landen zullen marginaal oplopen (schat ik op een half tot 1%). De rente voor Griekenland en de zwakkeren wordt draaglijker en de koerswinsten uit deze Eurobonds kunnen worden gebruikt om geleidelijk de schulden in Griekenland te verlagen en niet het land naar de afgrond te duwen. Gevolg; aandelen kunnen 20 tot 30% oplopen en het vertrouwen keert weer terug.

3.Maak de bezuinigingen afhankelijk van de groei in Europa, ga niet te veel bezuinigen als we verder afglijden. Ondersteun industrieen, markten waar elk land goed in is. Griekenland kan (zoals in de historie) bijvoorbeeld de graanschuur of fruit en groetenschuur worden van Europa. Duitsland machines etc. NL; handel, doorvoer, bloemen etc. Frankrijk; Wijn ;-), kazen, media, mode etc evenals Italie. En ga zo maar door.

Ik wordt steeds meer een aanhanger van een Technocratie. Laat de toppers ons (nee niet deze!) het beleid bepalen en verlaag de kosten door niet alles 2x te doen, 1 ECB, 1 Belastingorganisatie voor Europa, etc LAT (Living Apart Together) is veel duurder dan Trouwen 😉 (als we Europa bij elkaar willen houden ontkomen we hier niet aan en op den duur zouden we hier toch al naar toe gaan). Dus weg die onzekerheid, Trouw en maak er wat van !

Gisteren had ik het gevoel te kotsen tussen de beren en beren verhalen, versterkt door de media. Wat natuurlijk een goed teken is dat de draai nabij is. Als er maar een kleine indicatie komt van het bovengenoemde, kunnen de markten zich herstellen en kan er eindelijk weer eens wat verdiend worden. Gann trader zat weer erg goed de laatste tijd, stuur even een mailtje voor een proef.

Gelukkig hield de SPX het niveau van 1080/1100, wel met veel mazzel, dus technisch ziet het er beter uit.

Email ontvangen bij een nieuw bericht op mijn site? Schrijf je dan even in, rechtsboven onder de landschap”s foto. Feedback altijd welkom 😉

Advertenties

Responses

  1. Juist is juist, Dexia heeft 3,4 milj. schuld van Griekenland en nog een een dikke 1 milj. aan Griekse bedrijven en pariculieren. Niet zoals u aangeeft 3,4 en 5 milj.

    Like

    • Ok bedankt, dus wel 1.6mrd aan bedrijven en als Dexia als lender of the last resort (omdat niemand het durft) zitten ze ook fors in Port, Spanje, Italie etc?

      Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: