Gepost door: Victor Goossens | 24 november, 2011

Eurobonds EN 1 Europese belastingdienst;

Weer zo’n politici die er niks van snapt.

Merkel zegt net dat Eurobonds iedereen er zwakker van zou worden… en de markten hebben door dat ook zij er niets van snapt. Een super liquide bondmarkt is een van de belangrijkste maatregelen die ze snel moeten doorvoeren in plaats van blijven opkopen van bad bonds. Een van mijn regels is not to average down. Maak je verlies niet groter door bij te kopen in slecht spul. Ik denk dat ze niet beter weten.

Straffen helpt ook niet, een boete opleggen als ze bepaalde doelen niet halen, hoe gaan ze dit betalen? Positief stimuleren belangrijker, dwz eerst getekende brieven dat de landen zich houden aan hun afspraken en dan Eurobonds tot bijvoorbeeld 60% van het begrotingstekort eurobonds en meer als ze op de goede weg zijn (zie onze Ieren). De (zwakkere) landen moeten tevens onderpand afgeven aan de ECB (goudvoorraad, staatsbedrijven etc) EN de introductie van 1 grote Europese belastingdienst; als men een groot gedeelte van de inkomsten in handen heeft, kunnen de uitgaven beter gecontroleerd worden, zullen de uitgaven efficiënter zijn en kunnen de landen aan hun afspraken gehouden worden. En dan in het genre Amerika; als er een belasting niet is afgedragen; opsluiten en dan pas vrij laten als er betaald is. Gaan we nu vol voor Europa of is het nu afblazen met torenhoge kosten en mogelijk een depressie voor jaren en dan na 10 jaar weer eens proberen…

Dat Duitse verhaal van gisteren is koren op de molen voor de media. Ik zou wel gek zijn om mijn geld 10 jaar aan Duitsland uit te lenen tegen rond de 2%, de (echte) inflatie is al veel hoger en ik loop dan het risico dat op termijn het een Euro obligatie gaat worden met rentes van 4% of hoger.

De AEX daalde meteen van 275.5 naar 270, maar zonder grote volumes (nu 0.9x 3 maands gemiddelde volume in FTI’s en 0.6x in de AEX) en de Yanks zitten een kalkoen naar binnen te werken (SPX Future tot nu toe maar 264.000 contracten (gem 2.5 miljoen per dag). Ga er maar vanuit dat een paar grote partijen de hele markt naar hun hand zetten, pas dus op in de aandelen Casino !)

Email ontvangen bij een nieuw bericht op mijn site? Schrijf je dan even in, rechtsboven onder de landschap”s foto. Feedback altijd welkom

Advertenties

Responses

 1. Goed artikel Victor.

  Eurobonds zijn inderdaad de enige oplossing van de Euro-crisis, echter er moeten wel de volgende voorwaarden aan worden gesteld (mijn lijstje is vergelijkbaar met jouw artikel).

  1. Ze worden tot maximaal 50% van het BNP uitgegeven door alle EURO landen (inclusief Luxemburg). De resterende schulden (boven 50%) moeten door de individuele landen zelf op de markt worden opgehaald.

  2. Ze zijn Super Senior t.o.v. de schulden van de individuele landen, regios en steden. Als een stad/regio/land failliet gaat, blijft deze euro schuld gewoon staan. De schuld is ook senior t.o.v. leningen van de individuele landen van de ECB en het IMF.

  3. De betalingen van de rente worden door de individuele landen geint.

  4. Bij niet betaling wordt het land direct uit de EURO gehaald. Ook hebben de overige landen het recht om de rente en aflossingen van de schuld direct in de individuele landen te innen (bijvoorbeeld door een euro-BTW, euro-grondbelastingen, etc.). Het onderpand voor de schuld is al het grondbezit, met een 99 jarige lease.

  5. Bij de start van de eurobonds wordt 50% van de schulden van ieder individueel land op de secundaire markt opgekocht (tegen gereduceerde prijs) en 50% van de schulden direct door de landen geleend op de primaire markt.

  Het voordeel is dat de zuidelijke landen een groot gedeelte van de schuld kwijtraken (doordat de schulden tegen een lagere prijs worden opgekocht) en dat in de toekomst de helft van hun schulden tegen een lage rente kunnen financieren, terwijl de rest van de schulden nog steeds zelf gefinancierd moet worden (dus de prikkel blijft om de overheidsschulden te verminderen).

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: