Gepost door: Victor Goossens | 17 oktober, 2012

Opmerkelijke stap IMF

Mijn basis verwachting is dat we de komende jaren geen groei of af en toe plusjes en minnetjes gaan zien voor de ontwikkelde economieen en minder harde groei voor de emerging markets. Alle bezuinigingsplannen zullen bijdragen aan dit scenario, met een risico op deflatie wat een ramp gaat betekenen en een Japans 2.0 scenario zou kunnen gaan worden en Ben Bernanke nog meer in actie gaat komen.

AfbeeldingNu heeft het IMF de wens uitgesproken dat de centrale banken een flink inflatietempo gaan proberen te ontwikkelen. Een geldontwaarding van 4-5% zou volgens het IMF de basis moeten zijn van de oplossing om uit de kredietcrisis te komen. (tov de 2% ‘limiet’ bijvoorbeeld in Europa). Op zich geen slecht idee, daar het huishoudens en bedrijven aanmoedigt te consumeren/investeren en vaste activa in waarde kan gaan toenemen (en de afschrijvingen voor banken kan verminderen). Wel het probleem dat het geld minder waard wordt en de prudente personen weer de dupe worden van de ‘leners’.

Op zich goed voor de aandelenbeurzen, Goud & Zilver, minder voor de obligatiehouders.

Verder positief nieuws; de volumes zijn 1.5x het 3 maand gemiddelde in de AEX, de futures 2.4x meestal een positief teken dat de markten verder kunnen stijgen, Technische analyse geeft aan dat op een niveau van 1462/1472 in de SPX (nu 1455) een kleine correctie kan volgen richting 1440.

Advertenties

Responses

 1. Victor,

  Ik ben het eens met jouw groei vooruitzichten voor Europa (weinig groei). Bij weinig groei zou de rente ook laag (moeten) blijven, zodat het relatief hoge dividendrendement van aandelen aantrekkelijk blijft. Bij matige economische groei zullen bedrijven vooral de kostenontwikkeling in de gaten houden, zodat de winsten en het dividend relatief op peil kunnen blijven. Jaren terug keken we naar K/W’s van 11 bij een renteniveau van 4%, nu 11 tegen nog geen 2%; relatief zijn aandelen “dus “goedkoop.

  Alle angsten en zorgen in de markten bestaan en zijn grotendeels gebaseerd, maar als die risico’s opgelost worden (tijdelijk of blijvend)komt er een rustige vaarwater op termijn.

  Naar mijn mening is er nog potentieel in de aandelenmarkten voor bedrijven die goed gepositioneerd zijn.

  De opmerking van het IMF over hogere inflatie is moeilijk te verklaren: wenselijk voor schuldenaren ja, maar inflatie is prijsstijging en 60% van de brutomarge van bedrijven wordt gevormd door loonkosten(en kunnen die stijgen bij nog grote werkloosheid?). Ruim 20% is grondstoffen inc.olie; kan stijgen maar kan dat het totaal trekken en er moet dan wel economische vraag zin of te weinig aanbod. Dan heb je nog diversen waaronder overheid en die zal zijn best blijven doen. Per saldo verwacht ik geen hogere inflatie en eerder deflatiegevaar.

  Mijn Nederlandse toppers blijven op lange termijn DSM, Imtech en Galapagos(iets meer speculatief). Als aanvulling van die zijn er Ahold, Aegon, Arcelor, Brunel, Randstad, Philips, Shell en Unilever; accent dus op kwaliteit.

  met vriendelijke groeten,

  Tom

  ________________________________

  Tom Muller, RBA
  senior analist

  Theodoor Gilissen Bankiers N.V.
  Keizersgracht 617, 1017 DS Amsterdam
  Postbus 3325, 1001 AC Amsterdam

  T: +31 (0)20 527 6328
  F: +31 (0)20 527 6310
  M: +31 (0)6 51265335
  E: t.muller@gilissen.nl

  http://www.gilissen.nl

  P Help mee het milieu te beschermen. Denk daar alstublieft even aan voordat u dit bericht afdrukt. Hartelijk dank.

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: