Gepost door: Victor Goossens | 29 september, 2014

Stand van de aandelen beurzen, koop/verkoop?

Stand van de aandelen beurzen

stock exchange ny

Het lijkt wel alsof de hele wereld tot stilstand is gekomen behalve Amerika, waar de GDP groei over het 2e kwartaal op 4.6% (als verwacht) uitkwam. Bedrijfswinsten namen met 8.6% toe (8.4% verw). Consumer spending +2.5%.

Afgelopen zaterdag werd bekend dat de industriële winsten in China met 0.6% afnamen in augustus. We kunnen er op rekenen dat de toekomstige cijfers uit het oosten flink kunnen tegenvallen, nu er geen stimuli vat te verwachten daar. Daarmee zal de hele Aziatische regio mindere groei laten zien, met Australië (als de hoofd leverancier van grondstoffen aan China) ook met mindere cijfers uit de bus kan komen.

Zuid en midden Amerika zwakt ook wat af, maar blijft het redelijk doen, de lagere prijzen voor energie en grondstoffen zal hier ook een negatieve rol gaan spelen.

De groei in Europa stopt ook (Duitsland als de motor in Europa begint ook te sputteren), alleen Engeland met een GDP van 3.2% doet het goed en men verwacht daar een renteverhoging in het voorjaar van 2015.

Nu is het dus imminent dat Draghi vol gaat inzetten op QE en ook staatsobligaties gaat opkopen, dit hangt deze week af van de Eur inflatie in Sept die morgen om 11:00 uitkomt, verwachting 0.3% (0.4%)y/y 0.9 (0.9%) en een werkeloosheid van 11.5%(11.5%).

Donderdag dus erg belangrijk wat de ECB in petto heeft, de rente verwachtingen in Okt zijn onveranderd tov het vorige.

Woensdag meer info wanneer in Amerika te rente wordt verhoogd met de ADP employment change, verw +207k (+204k) en vrijdag de all important non farm payrolls, verw +215k(+142k) en Private payrolls 198k (134k).

Technisch gezien ziet het er ook niet goed uit, de SPX(1983) heeft op 1991 een verkoop signaal gegeven en de bevestiging komt als er een slot onder de 1966 wordt neergezet. Eveneens de DAX(9491) een verkoopsignaal op 9600 waarbij men 8500 zou kunnen gaan zien. De AEX (418) gesteund door Philips vorige week, geeft een shortadvies aan onder de 415.5

Op korte termijn is er niet veel te verwachten in aandelen. Onzekerheid is troef, zeker nu voor de aankondiging van de 3e kwartaal resultaten. Ik verwacht dat deze wel eens kunnen meevallen doordat de verwachtingen getemperd zijn de laatste weken en de verschillende valuta’s voor meewind kunnen gaan zorgen.

Korte termijn; Hold/portefeuilles afdekken

Langere termijn; positief voor aandelen en maak gebruik van komende zwaktes om kwaliteits aandelen te kopen.

Advertenties

Responses

 1. Victor,

  Ik ga uit van doorzettende economische US groei, wel niet zo sterk als het tweede kwartaal, maar toch een goede basis in het belangrijke vierde kwartaal. De recente toename van de bedrijfsinvesteringen is hiervoor ook goed nieuws. De eventuele rente verhoging zal klein zijn en pas op termijn van belang gaan worden. De markt zelf reageert hier al een beetje op in de termijncurve.

  In Europa is voor de bedrijven de recente dollarstijging een mooie valutaire rugwind. Daarnaast wordt ook de jaarvergelijking valutair beter in het derde kwartaal. Hopelijk komt ook de economie langzaam maar zeker uit het slop in de komende maanden (misschien zelfs het “zieke “ Frankrijk).Een verdere rentedaling/ liquiditeitsimpuls , door LTRO en/of aankopen van asset backed obligaties, zal politiek gewenst zijn. De maand oktober wordt de banken maand: asset quality review en stress test. Wat meer vertrouwen in die sector (of minder wantrouwen) kan de markt tijdelijk helpen.

  Azië blijft profiteren van sterke exporten naar VS en Europa; tijdelijke plaatselijke cijfers/onrusten beïnvloeden de markten. In grotere mate is het eventueel wegtrekken van internationaal daar belegde middelen als repatriëring naar de VS een tijdelijk sterke invloed. De lange termijnpositie blijft goed.

  Internationaal politiek gezien: geen blijvende grote economische invloeden behalve dan tijdelijk uitwerkend op beurssentiment.

  Conclusie: rente voorlopig laag, loonstijging voorlopig nog beperkt, inflatie laag en … veel te veel passief geld in de wereld; ooit komt de afrekening, maar voorlopig(anderhalf /twee jaar?) nog niet. Als belegger een flink deel(60% aandelen en 40% liquiditeit) van de portefeuille belegd houden (niet de fantasie aandelen achterna jagen).

  met vriendelijke groeten,

  Tom

  ________________________________

  Tom Muller, RBA
  senior analist

  Theodoor Gilissen Bankiers N.V.
  Keizersgracht 617, 1017 DS Amsterdam
  Postbus 3325, 1001 AC Amsterdam

  T: +31 (0)20 527 6328
  F: +31 (0)20 527 6310
  M: +31 (0)6 51265335
  E: t.muller@gilissen.nl

  http://www.gilissen.nl

  P Help mee het milieu te beschermen. Denk daar alstublieft even aan voordat u dit bericht afdrukt. Hartelijk dank.

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: