Gepost door: Victor Goossens | 1 oktober, 2014

2 artikelen uit DFT & Conclusie voor beleggen;

Oranje

Nieuwe crisis door schulden

GENÈVE – Een ’giftige combinatie’ van recordschulden bij de overheden en trage groei zorgt ervoor dat de wereldeconomie spoedig in een nieuwe recessie kan afglijden. Vooral de opkomende economieën zijn kwetsbaar, het is de hoogste tijd dat de ECB de geldpers aanzet.

Dat stelt een gezaghebbende commissie van economen en voormalige centrale bankiers in hun zestiende jaarlijkse ’Geneva Report’, uitgegeven door het International Centre for Monetary & Banking Studies in het Zwitserse Genève. Volgens het rapport zal de rente ’nog zeer lang’ erg laag moeten blijven om huishoudens, overheden en bedrijven in staat te stellen om hun schulden te financieren en een nieuwe crash te voorkomen.

De waarschuwing, ruim een week voordat het IMF de jaarvergadering houdt in Washington, komt ook op een moment dat er vrees bestaat dat de wereldeconomie net weer een stapje terug doet wanneer de Amerikaanse centrale bank de eerste aanzet geeft tot een serie van renteverhogingen vanaf medio volgend jaar.

Luigi Buttiglione, één van de opstellers van het rapport, stelt: „In mijn lange carrière heb ik veel ’wondereconomieën’ gezien: Italië in de jaren zestig, Japan, de Aziatische tijgers, Ierland, Spanje en nu misschien China, maar overal ging het mis toen de schuldenberg te groot werd.”

Overal wordt nu gepraat over ’deleveraging’, het afbouwen van schulden. „Maar daar is in de praktijk nog bitter weinig terecht van gekomen. Alleen de commerciële banken en de huishoudens in de VS hebben hun schulden daadwerkelijk omlaag gebracht.”

De publieke schulden zijn alleen maar toegenomen. De totale schuld van de wereld, private en publieke, is van 160% van het mondiale bbp in 2001 tot 215% gestegen in 2013, aldus het rapport. Vooral in de opkomende landen, en zeker in China, neemt de overvloedige kredietverlening inmiddels gevaarlijke vormen aan.

Eerder dit jaar al benadrukte de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in Basel, de centrale bank der centrale banken, dat de schuldenlast te hoog dreigt te worden. Dit gaat met name om de opkomende landen. Er hoeft maar iets mis te gaan en beleggers halen hun geld daar weg met desastreuze gevolgen, luidt de redenering.

Volgens Buttiglione is Europa nu op het punt gekomen dat de Europese Centrale Bank (ECB) harder moet doorpakken om een lange periode van stagnatie te voorkomen. Het recent aangekondigde opkoopprogramma van ’asset backed securities’ is onvoldoende, die markt is te klein. De ECB zou over moeten gaan tot echte kwantitatieve verruiming, het op grote schaal opkopen van staatsleningen van de banken in ruil voor cash.

De schuldenlast in Europa is na de crisis te hoog opgelopen, de groei herstelt te langzaam en daardoor is het risico van een deflatoire spiraal te groot geworden. Sommigen zeggen dat we al ’Japanse toestanden’ hebben.

Nulinflatie zet ECB voor blok

De inflatie in het eurogebied is in september nog verder gezakt, naar 0,3%, het laagste peil in vijf jaar. Dit gegeven legt steeds meer druk op de ECB om handelend op te treden. Analisten verwachten echter niet dat dit al morgen zal zijn, als het ECB-bestuur in Napels bijeen komt.

In zowel juli als augustus stegen de consumentenprijzen in de eurolanden nog met gemiddeld 0,4%. In een aantal landen heerst al deflatie.

ECB-president Draghi zal eerst nog de effecten willen afwachten van de afgelopen maand aangekondigde maatregelen als het opkopen van ’Asset Backed Securities’ en het geven van goedkope leningen aan de banken. De ECB wil naar schatting over twee jaar tijd voor €400 tot €500 miljard van die leningen opkopen, de details worden morgen bekend. Voor goedkope leningen aan de banken is over vier jaar maximaal €1000 miljard beschikbaar, maar tot op heden is de animo niet groot. De banken moeten aantonen dat goedkoop verkregen geld door te lenen aan burgers en bedrijfsleven, ze kunnen het niet elders in de wereld lucratiever uitzetten.

Om maximaal effect te sorteren bij het opkopen van die ABS-leningen wil Draghi redelijk veel risico lopen, zoals het opkopen van Griekse en Cypriotische ’junkbonds’. Het is echter de vraag of hij hierin de steun krijgt van de Duitse Bundesbank. Immers als er niet meer wordt afgelost op die obligaties, krijgen de Duitsers met een aandeel van 27% in de ECB het leeuwendeel van de rekening gepresenteerd.

Duitsland krijgt steun van andere noordelijke landen, die in principe alleen de betere ABS-leningen willen opkopen. De meer risicovolle obligaties willen ze alleen kopen als er een garantie op zit, maar de meeste overheden hebben er weinig trek in die te geven.

Draghi wil terug naar de balans van de ECB van begin 2012, die €3000 miljard bedroeg tegen €2000 miljard nu. Oftewel, hij wil €1000 miljard in de markt pompen. Dat moet vooral komen van de goedkope leningen aan de banken (TLTRO’s). De eerste tranche is in september verstrekt, maar de banken namen niet meer af dan €82,6 miljard. Bovendien worden eerder opgekochte obligaties afgelost en worden de driejarige LTRO’s uit 2011/2012 terugbetaald. Bij elkaar gaat het om een bedrag van €440 miljard dat weer van de ECB-balans af gaat.

Als het allemaal niet werkt, heeft Draghi in feite nog maar één optie open, het op grote schaal voor vele honderden miljarden gaan opkopen van staatsleningen van de banken, zoals de Federal Reserve jarenlang heeft gedaan, in feite sinds de val van Lehman.

Als Draghi de €3000 miljard wil bereiken, moet hij vermoedelijk toch voor ongeveer €600 miljard aan staatsleningen van de banken gaan opkopen (kwantitatieve verruiming) om snel genoeg geld in de markt te pompen waar voor de banken verder geen condities aan zitten.

Conclusie;

Emerging markets vertragen, mn China, door ophouden QE in Amerika en wachten op Europesche QE zal er minder geld naar EM toe vloeien. Een toestand zoals in 1998 is dan zelfs mogelijk, met alle gevolgen van dien.

De ECB wil dat de banken (uit)lenen, maar ze willen dat niet, te risicovol aan burgers en (kleinere)bedrijven en ook niet voor carry trades (lenen tegen lage rentes in $’s en uitzetten in EM’s). De (korte) rentes in $’s lopen op en risico’s EM te groot (bij de nu afzwakkende groei in deze landen).

LTRO en TLTRO’s zijn geen succes, het paard (de banken) wil(len)/kunnen niet drinken, zeker met de komende resultaten van de Eur banken stresstest. (Niemand wil meer risico’s op de boeken, er staat nog een enorm bedrag uit aan slechte leningen aan Commercieel onr goed ed !)

Ik denk niet dat QE-plus morgen al wordt aangekondigd, eerder Oktober. Ondertussen zien we de leading indicators als PMI in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en in Europa verder afkavelen.  QE-plus zit voor een deel al in de markt, dus wees voorzichtig morgen, als het niet komt kunnen de steunpunten in de markt wel eens weerstanden worden.

Code oranje.

Advertenties

Responses

 1. He Victor,

  Goed helder stuk weer!

  Ik ben nu overgestapt naar Capco Geneve, werk er al een jaar op opdrachten voor HSBC private bank. Mijn familie komt volgende maand hierheen en ons huis in Belgie staat te koop.

  Ik merk dat hier minder bankencrisis is maar wel dat er veel projecten zijn om de banken aan alle regelgeving aan te passen dus veel werk voor ons.

  Laat maat weten als je eens in de buurt bent.

  Groeten

  Erik

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 1 okt. 2014 om 13:24 heeft Lange Termijn Beleggings Ideeen Van Victor

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: