Gepost door: Victor Goossens | 27 oktober, 2014

Eur banken stresstest, euforie en daarna realisatie;

mps

De test was gelukkig wel strenger dan de vorige, maar was zoals alles in Europa politiek gedreven. Men wilde niet nog eens meer onrust creëren en daardoor het vangnet voor de banken verder vergroten.

De grote angst ingegeven door vele economen, het IMF en de OESO is niet uitgekomen er moeten vooralsnog geen honderden miljarden worden opgehaald. Het is ‘maar’ 9.5 mrd… (sinds 2008 hebben de banken hun kapitaalpositie met 240 mrd versterkt, veel trager dan de Amerikaanse banken.

Er werd niet gecontroleerd met een scenario van een brede crisis, ook geen deflatie scenario (deze olieprijs help niet mee, wel voor de economieen), of als de US rente hard oploopt en of de banken van hun huidige lage rente verslaving kunnen afkicken.

De Europese banken zijn er nog lang niet. Vanochtend was er een kortstondige opleving (door oa shortcovering en voorbarige opluchting) van gemiddeld 1.1% in de Eur bankensector, maar later stond er gemiddeld een verlies van 3.5%, waarbij de oude Banca Monte Paschi 1/5 minder waard is geworden.

Mijn conclusie, de banken waren voor de test zo wie zo fundamenteel niet interessant op rendementsbasis en voor de komende jaren zal er nog veel kapitaal aan de balansen moeten worden toegevoegd, wat het lange termijn rendement van de banken verder onder druk het, afgezien van het feit dat er maar weinig beleggers zijn die dit willen financieren.

Economisch gezien gaat het nou ook niet bijster goed in Europa. Tja het duurt een flinke tijd voordat deze Europese hedgefund banken (ze waren 2 tot 3x meer geleveraged dan hun Amerikaanse sectorgenoten van soms wel 50x of meer!) weer naar hun oude basis van bankieren kunnen terugkeren.

En met de lage rentes over de hele wereld zijn hun marges nog steeds dun en de risicos’s nog relatief hoog.

Geen sector waar ik mijn geld in ga steken.

Advertenties

Responses

  1. Een dergelijke stresstest zal zogenaamd altijd meevallen. Het zou namelijk niet slim zijn als men te negatief nieuws over deze banken naar buiten zou brengen. Dat maakt ze gelijk een stuk zwakker

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: