Gepost door: Victor Goossens | 28 september, 2015

Zijn de grondstofprijzen de kanaries in de kolenmijn?

kanarie

In vroeger tijden namen de mijnwerkers kanaries mee om te waarschuwen voor brandbaar mijngas (methaangas) en giftig koolstofmonoxide gas. De kanaries gingen namelijk al bij kleine concentraties van het gas van hun stokje. Omdat mijngas lichter is dan lucht hingen ze het kooitje van de kanarie aan het plafond van de galerij waar ze aan het werk waren. Kwam het dodelijke gas vrij tijdens de winning van de kolen dan stierf de kanarie, maar hadden de mijnwerkers nog een korte tijd om zich uit de voeten te maken voordat de zaak ontplofte…

Vanochtend kwam China met de industrieele winsten naar buiten over augustus, -8.8% de zwaarste daling in 4 jaar, de winsten bij de kolenmijnen daalde de 1ste 8 maanden met 65%, olie & Gas bedrijven met -67%. Het groeimomentum is zwak en drukt flink op de economie.

Nu wil ik u niet nog meer angst aanjagen, maar het plaatje ziet er niet goed uit. Brazilie, Rusland, Zuid Afrika en Australie zullen de komende tijd met negatieve macro cijfers de markten plagen.

Nu is China cruciaal in dit vervelende spel. De aanstaande cijfers, woensdag een minder belangrijk cijfer over het consumenten sentiment, donderdag 1 okt zeer belangrijk; Manuf PMI 49.7 (49.7), non manuf 53.4 (53.4), Caixin manuf PMI 47 (47.3), composite (48.8) en services 51 (51.5)

Woensdag de 1ste indicatie over de nieuwe banen in Amerika over sept, verw +190k (+190k in aug). Vrijdag non farm, verw 202k(173k) met een werkloosheid’s % van 5.1% (5.1%), meer zekerheid over de rentestijging in december van dit jaar.

Succes met uw beleggingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: