Gepost door: Victor Goossens | 20 juni, 2016

Briljant verhaal over het grootste probleem in de markten

image
Zit hier in een top hotel aan de Amalfi kust in Italië en kwam dit uitstekende verhaal van CMG tegen.

Lagere en nog lagere rentes leidt tot deflatie en niet tot inflatie (zie Japan). Inflatie ontstaat alleen als de lonen stijgen, en dit wordt nergens verwacht in de wereld. De vele onzekerheden leidt tot concentratie op het behoud van kapitaal en niet tot uitgeven of het zoeken naar vermogens groei. De ultra lage en zelf 8 Biljoen! negatieve rentes zal op den duur leiden tot enorme vermogensverliezen voor pensioen fondsen, verzekeraars en vastrentende beleggers. Schuld wordt straks weer het grootste en een mega probleem!

Wat nu te doen?

Koop zeker geen staatsschulden, dividendbeleggen ja, maar utiliteits en telecom bedrijven hebben al een hoge waardering, terwijl de marges continue onder druk blijven.

Tja de super beleggers kopen goud en andere waardevolle metalen.

Ik blijf rustig bezig met stockpicking, het zoeken naar ondergewaardeerde bedrijven en laat me niet gek maken door de waan van de dag.

Ik denk dat de 23e juni (E Day, dat de Engelsen zich zouden terugtrekken van Normandië) een positieve uitkomst laat zien en ze toch uiteindelijk blijven. Bij een Brexit, kan Ierland en Schotland voor in kiezen. Terwijl Catalonië en andere provincies in Europe weer eens zelfstandigheid zouden kunnen opzoeken met een Eurexit als gevolg.

Ik heb in vele landen gewoond en ken de culturen van Engeland, Schotland, Italië, klankrijk en Duitsland en heb me altijd verbaasd hoe snel die euro door de strot werd geduwd van de Europeanen… die nu met een onoverkomend probleem zitten.

Ik reken erop dat de roast beefs blijven en de markten een opluchtings rally kunnen laten zien tot een niveau van 470 in de AEX.

Succes

Victor

ps ik heb dit verhaal geschreven voor mijn account bij Probeleggen. Ik zou het zeer waarderen als u lid wordt van Probeleggen.

http://www.probeleggen.nl

 

Advertenties

Responses

 1. Victor,

  Nog veel vakantieplezier gewenst.

  Ik was net terug van een weekje Kreta, zon, zee, strand, allemaal perfect. Als we praten over een exit met positieve economische aspecten is het die voor Kreta,… Krexit uit de staat Griekenland vandaan en voortleven op de eigen eiland merites op basis van een sterk toerisme product.

  In deze wereld leven we in de politiek gedreven mallemolen van referenda’s (Griekenland, Schotland, Quebec, Oekraine) waar vaak politieke aspiraties van individuele personen leidend zijn. De bestaande afkeer van bepaalde ontwikkelingen wordt misbruikt ten behoeve van eigen politiek gewin met behulp van vaak feitelijke onjuistheden en grof optreden. Deze “tours de force” kunnen soms leiden tot aangepast beleid (hopelijk in het geval van maatregelen tegen ongewenste immigratie om economische redenen in Europa), maar de verspilling van overheidsmiddelen die in eerste instantie die hiermee gemoeid is en de maatschappelijke polarisatie zijn ongewenst.

  De huidige monetaire maatregelen ter stimulering van de economie volgen een verouderd beleid. In een wereld met overcapaciteit in het bedrijfsleven, deels door eerdere kapitaalinvesteringen en efficiënte IT, werkt de overdosis van geld niet ter creatie van arbeidsplaatsen; het bedrijfsleven investeert niet in capaciteitsuitbreidingen bij onvoldoende groei en de bestaande overcapaciteit. De demografische ontwikkeling (vergrijzing) leidt pas op termijn tot herverdeling van arbeid naar jongeren en voorlopig tot stagnerende consumptiegroei. Inflatie, als beleidsdoel daarbij de consumenten prijs inflatie (CPI), is zoals jij ook stelt grotendeels gedreven door de ontwikkeling van de lonen (die ca. 60% van de toegevoegde waarde van de bedrijven uitmaken). De overdosis aan geld die het huidige monetaire beleid oplevert mondt uit in zakelijke waarde inflatie, die neerslaat in opwaardering van aandelen, obligaties en onroerend goed. Met op termijn de noodzakelijke renteverhogingen wordt hiermee een (tijdelijke) luchtbel gevormd. Het altijd nagestreefde wondermiddel “GROEI” zal als kwantitatief aspect voor de volwassen economieën vervangen moeten worden door kwalitatieve groei, een noodzakelijke aanpassing aan de verwachte omstandigheden. Zo niet, dan zullen overheden na de uitputting van het monetaire beleid overgaan tot renteverlagingen (voor consumenten) teneinde de gewenste groeimolen te laten draaien. De overleving van pensioenfondsen zal ook tot forse beleidsingrepen moeten gaan leiden. Ook hier geldt verouderd beleid dat oneerlijke(en niet houdbare) verrekening tussen generaties aanhoudt in plaats van individuele verrekening / verantwoording (DC stelsel).

  Ik ga uit van een voorlopig positieve marktontwikkeling voor aandelenbelegging door de lage rente als beleggingsalternatief tegenover de nog altijd positieve economische groei. Na de huidige onzekerheid volgen de komende maanden in de VS nog de lawines van ondeskundige, onjuiste en ongenuanceerde politieke boodschappen van Trump. Economisch zullen in de VS de recent gestegen hogere olieprijzen en de licht aantrekkende lonen tot een hoger inflatiepercentage en hogere rentes gaan leiden. In deze qua welvaart economisch onevenredig verdeelde wereld zitten wij in de westerse landen aan de goede kant. Behoud van het niveau heeft meer prioriteit dan het geforceerd streven naar verdere verbetering. De huidige onevenwichtigheid lijkt op termijn onhoudbaar.

  Er zijn nog altijd fundamenteel goede bedrijven / sectoren. Daarmee kunnen gelukkig de vermagerde pensioenen aangesterkt worden.

  met hartelijke groeten,

  Tom

  Op 20 juni 2016 10:15 schreef Lange Termijn Beleggings Ideeen Van Victor

  Liked by 1 persoon


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: