Gepost door: Victor Goossens | 19 december, 2017

De risico’s van beleggen in de telecomsector

Victor Goossens https://goedbeleggen.wordpress.com/ meer dan 33 jaar ervaring in het beleggingsvak, sinds okt 2006 een gemiddeld rendement van 11% per jaar met een kaspositie van gemiddeld 22%
telco
Een sector waar ik niet graag in beleg is de Telecom sector, hieronder een aantal zaken waarvan ik verwacht dat de sector continue kan underperformen.
Gratis Telefoon
Jaren lang hebben telecomaanbieders toestellen verkocht wwarvan de prijs verstopt was in de abonnementskosten. Nu heeft de hoge raad bepaalt dat dat koop op afbetaling is en dit kan leiden tot forse schadevergoedingen voor de clienten.
Enorme bedragen aan Goodwill & Intangibles op de balans
Door de Internet-rage, Hypes en overnames van eind jaren’90 hebben alle telecom bedrijven enorme bedragen Goodwill & Intangibles op hun balans staan (bij sommige soms tot 3x het eigen vermogen!), dat zijn (vaak fictieve) waardebepalingen van niet roerende of onroerende zaken, maar zaken zoals merknaam, branding etc, die vooral worden opgevoerd op de balans na kostbare overnames om niet in 1 keer het eigen vermogen weg te blazen. Bij Coca Cola, Google, FB en Pepsico, bijvoorbeeld staan de merken etc ook op de balans, hier is wat voor te zeggen daar een merknaam niet zomaar is op te bouwen en een waarde heeft.
Bij Telecom vraag ik mij terdege af wat de waarde is van deze zaken op de balans, de komende jaren zal hoogstwaarschijnlijk fors moeten worden afgeschreven op deze posten, wat de winsten onder druk zal zetten en de winstcapaciteit voor de bedrijven verder verminderd.
Bundels tegen abnormale tarieven?
 
Dit is een verhaal die ik niet echt kan staven, maar wel de richting van de tarieven aangeeft.
Ik vernam van iemand uit de bel-industrie dat de overheid een tender heeft uitgeschreven voor onbeperkt bellen, internetten en berichten voor bepaalde grote overheidsinstanties. Mij werd verteld dat dit 2 euro 50 per maand per persoon is geworden! Terwijl een paar grote spelers al verlaagd zijn naar 25 euro per maand…
Het enige wat interessant zou kunnen zijn in deze sector is het overnamespel. Met de neergaande prijzen en felle concurrentie wordt schaalgrote steeds belangrijker. De kleine tot middelgrote spelers zullen tot op zekere hoogte worden overgenomen door de grotere. De concentratie van de macht zal dan weer worden begrenst door de overheden.
Mijn advies is deze sector te onderwegen, het enige positieve zijn mogelijke overnames.
Ik zal binnenkort volgens mijn model een lijst met aandelen aanleveren met mijn scores.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: