Gepost door: Victor Goossens | 20 december, 2017

Wat is de Bitcoin waard?

De trend

De bitcoin en andere cryptocurrencies zijn ontstaan en hot geworden door een trend die al enige tijd geleden is ingezet en ons de laatste paar jaar onder andere Brexit, Trump en het onverwachte (?) verlies van Merkel heeft opgeleverd. Deze trend reflecteert het groeiende wantrouwen in overheden en politici over de hele wereld.

Geldontwaarding

Daarnaast heeft het onbeperkt bijdrukken van geld en het opkopen van schulden door de centrale banken geleid tot een vlucht in roerende en onroerende goederen. De prijzen van onroerend goed (en dan vooral woningen), schilderijen, aandelen en obligaties zijn gestegen tot ongekende hoogtes. Zo ook de ontastbare goederen, zoals bitcoin en andere cryptovaluta.

geld

Boeven

In het begin dacht ik dat de bitcoin een mooi instrument is voor criminelen die onder de radar van de overheid en toezichthouders onderling onopgemerkt zaken kunnen doen. Maar het is tevens een makkelijke manier om geld uit een land te halen: je koopt cryptovaluta (in plaats van koffers met geld) in het land waar je weg wilt/moet en verkoopt het later als je in een veilige haven bent aangekomen.

Ik verwacht ook dat de crypto’s een hoge vlucht hebben genomen in India, waar van de een op de andere dag de 500-coupures werden afgeschaft om het zwart-geld-circuit te verkleinen, de grip van de overheid te vergroten op de bevolking, en natuurlijk belastinginkomsten zeker te stellen. Daarbij zijn ze wel vergeten dat dit afschaffen een grote negatieve invloed heeft op de economie.

De crux: vraag en aanbod

Terug naar de bitcoin. Opgezet door uiterst slimme wetenschappers als een experiment voor peer2peer betalingen, is bitcoin niets meer dan een zeer goed doordacht computerprogramma. Sindsdien zijn er vele miners die de software onderhouden, verbeteren en controleren. De prijs werd indertijd bepaald op basis van een schatting van de betalen electrakosten voor het opereren van de software. Nu wordt er al zoveel elektriciteit gebruikt om de bitcoins te ‘mijnen’ dat het bijna niet meer loont, hoewel de huidige koerstijging weer interessante marges oplevert.

De deelnemers van het netwerk houden een grootboekrekening aan waarbij alle transacties worden geregistreerd en in een keten (de blockchain) bewaard blijven.

Mijns inziens is voor de waarde van een bitcoin de belangrijkste factor de vraag-en-aanbod situatie, want er is maar een beperkt aantal bitcoins. Ze kunnen niet vervalst worden of kapot gaan, terwijl ze wel verloren kunnen gaan als de wachtwoorden kwijtraken, wallets ontoegankelijk worden of bij overlijden. Ze kunnen wel weer gestolen worden als je niet weet wat je doet.

De koersexplosie is puur te wijten aan de steeds maar groter wordende vraag en het beperkte aanbod. Als betaalmiddel is het onderhand te duur geworden en door de alsmaar groeiende grootboekrekening erg traag geworden. Het is nu puur een speculatiemiddel te vergelijken met de tulpenmanie in de 17e eeuw, het vliegtuigspel of een uitgebreid ponzi-schema.

Kan de prijs voor de bitcoin (en andere cryptovaluta) naar de $100.000? Alles is mogelijk, als er maar spelers bijkomen en iedereen mee blijft spelen in deze hype.

Op zich geloof ik wel in een onafhankelijke valuta, naast de valuta’s van alle landen, maar dan rijst de grote vraag: wie gaat dit reguleren? Niet de overheidsinstanties of de centrale banken van deze wereld, maar wie bepaalt hoeveel crypto’s erbij kunnen komen? Zal dit bepaald worden door vraag en aanbod? En wat zal een reële prijs zijn?

Vele vragen die lastig te beantwoorden zijn, ook door de experts. De tijd zal het leren, maar het is interessant en vernieuwend genoeg om te blijven volgen.

 

Victor Goossens
(meer dan 33 jaar ervaring in het beleggingsvak, sinds oktober 2006 een gemiddeld rendement van 11% per jaar met een kaspositie van gemiddeld 22%)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: