Mijn portefeuilles in 2018 en mijn verwachtingen voor 2019

18 februari 2019

Hierbij het verslag over 2018 van mijn 2 portefeuilles, de ene is mijn privé portefeuille, waarbij de meting is gestart in oktober 2006. Interessant hierbij op te merken dat ik in 2007 erg veel heb verdiend en deze winst in 2008 weer moest teruggeven en eigenlijk niets heb verloren of gewonnen in deze beroerde jaren.

Daaronder de Value Investing Capital portefeuille met mijn conviction ideeën. Deze portefeuille, met een start-kapitaal van 25.000 euro ben ik begonnen op 4 november 2014 bij Probeleggen. Helaas hebben ze bij Probeleggen indertijd besloten om onze samenwerking niet voort te zetten omdat ik minder volgers had dan de anderen en het voor hun niet meer commercieel interessant was.

Hierbij het overzicht van mijn privé portefeuille per maand over de afgelopen jaren met de grafiek erbij.

Aandelen in de privé portefeuille en performance 2018

Melexis -40%, Rabo certificaten (voor rendement, nu 5.7%) -13%, Adomos(recent gekocht) -0%, Argenx (recent toegevoegd +4%), Hoenle AG (kleine initieele positie) -6%, Galapagos +2%, Applied Optoelectronics -46%, Apple-7%, Applied materials -26%, Lam Research -13%, Superconductor techn (kleine initieele positie) -30% & Skyworks solutions -25%.

Gerealiseerde resultaten

2018 beste gerealiseerde resultaten; Apple +27%, Melexis +42%, short Tesla 85%, Aimia +34%, MOMO +65% & +55%, Apple +198% & 326%, ArgenX +27%, Galapagos +170%, The Joint corporation +58%, Norway Royal Salmon +25%, Facebook +17%(recent)

Slechtste gerealiseerde resultaten; BAM -30%, Victoria Gold -68%, Applied Materials -38%, Lazy days -46%, Nyrstar -31%, Amerisur -36%, IBA -50%, Grange resources -85% .

——————————————————————————————————————–

Aandelen in de Value Investing Capital portefeuille en performance 2018 (start 4nov 2014 met 25.000 euro)

Adomos (recent) -1%, Applied Materials -30%, Applied Optoelectronics -27%, Bloomsbury -5%, Blue bird corp -24%, Galapagos +2%, IBA -46%, Lam research -14%, Melexis -17%, Royal Dutch -8%, ArgenX (recent) +2% & Rabo certificaten -13%

Hierbij de huidige portefeuille;

Gerealiseerde resultaten Value Investing Portfolio portfolio

ASML +12%, Bakkafrost +25%, The joint corp +65%, Daseke +20%, IEA Infra +17%, MOMO +51%, Argenx +15%, Facebook +17% (recent)

SIF Group, Lazy days -5%, Novo Nordisk -18%, Bolsas Espanoles -3%

Waarom toon ik de gerealiseerde resultaten?

Deze informatie geef ik u om aan te geven wat voor soort bedrijven ik onderzoek en gebruik maak van onder- en overwaardering m.b.t. deze value aandelen gedurende de tijd, met uitzondering van Victoria gold, Nyrstar, Amerisur, IBA en Grange resources in mijn privé portefeuille.

Uiteindelijk heb ik besloten verlies te nemen op deze posities die al jaren mijn portefeuille negatief beïnvloeden. Het is altijd moeilijk verlies te nemen op posities, maar de lering hieruit is dat als het een andere kant opgaat dan je verwacht, het beste wat je kan doen is zo snel mogelijk een (klein) verlies te maken dan te gaan hopen dat het wel weer goed komt, want uiteindelijk blijkt dat in de meeste gevallen dit ijdele hoop zal zijn. Bijvoorbeeld bij IBA (Protonen kankerbestrijding) bleef het niet bij 1 profit-warning, maar kwamen er meerdere wat de koers van boven de 56 naar een schamele 12 euro nu, een verlies van bijna 79% ! En in die periode gaf mijn model aan ze absoluut niet meer koopwaardig waren. En ik maar hopen op een overname die maar niet kwam. De beurs kennende zal er waarschijnlijk de komende maanden een bod komen… (maar dat is niet beleggen maar speculeren, zeker nu er verhalen zijn dat de protonen bestrijding niet kosten effectief zou zijn).

Huidige aandelenmarkt

De markt is op het moment in een soort van manische Melt-up fase, de meeste beleggers zaten aan de zijlijn nadat de markt afbrokkelde van een bijna 580 in de AEX eind juli naar 475 eind december.

Beleggers willen duidelijk de aandelenmarkt hausse niet missen en wat men ziet is dat na een initiële winst of omzet waarschuwing de koers fors daalt, maar daarna weer rond de 60/70% van het originele verlies weer inhaalt. Een aanwijzing dat aandelen toch de meest aantrekkelijke belegging zijn, vergeleken met de als maar duurder wordende huizen en ander onroerend goed en het leeglopen van de Cryptobubbel. Obligaties hebben recentelijk een uitstekende performance laten zien, daar de renteverhogingen in Amerika vooralsnog gestopt zijn en Europa er geen renteverhogingen te verwachten zijn doordat de wereldgroei aan het afzwakken is.

Veel beleggers hebben nu ook door dat de mogelijke wereldwijde recessies relatief gematigd kunnen gaan worden en in zijn geheel niet lijkt op wat er in 2008 en 2009 gebeurde.

Ik blijf mij concentreren op mijn model , waarmee ik probeer onder-gewaarde aandelen te vinden en deze dan aan mijn portefeuilles toe te voegen en of te ruilen.

Met de aandelenmarkten op deze niveau’s ben ik voorzichtig met aankopen en zal eerder op zwaktes kopen dan deze snelle bull markt mee na te jagen.

Er zijn nog diverse zaken wat de beurzen lager kan zetten, let hierbij op de komende Brexit op 1maart, handelsoorlog US-China-Eur en rest van de wereld, de Italiaanse problemen, Spaanse verkiezingen en de relatief snelle afzwakkingen in Duitsland en Frankrijk. Mijn grootste zorg is de enorme wereldwijde schuldenberg, hoe gaat dit aflopen?

En natuurlijk de wispelturige en altijd onvoorspelbare Trump…. 😉

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.