Gepost door: Victor Goossens | 16 februari, 2020

Afgezien van het feit dat er veel geld aan de zijlijn staat om nog meer in aandelen te investeren,

wordt er in Amerika nagedacht om beleggingen in aandelen en obligaties belastingvrij te maken en daarmee de economie verder te stimuleren. (als mogelijk voorbeeld; een huishouden dat $ 200k per jaar verdiend mag dan 10k belastingvrij beleggen in aandelen en er wordt dan geen capital gain tax meer geheven)

Image result for tax cuts

Lees hier het verhaal op cnbc

Daarnaast wordt gekeken naar andere vormen van belastingverlagingen. De inkomsten belastingen kunnen worden verlaagd naar 15% voor middeninkomens als de economie hard vertraagd.

Na de grote recessie is het aandelenbezit van de Amerikanen gevallen van 62% naar 52% in 2008/9 en ligt nu rond de 55%.

Trump wil natuurlijk herkozen worden op de 3e november dit jaar (sinds zijn intrede is de S&P500 met 49% toegenomen) en wil graag dat de Amerikanen een extra spaarpot gaan opbouwen voor hun pensioen, gezondheid en opleidingen.

Aandelen blijven de beste asset-class om in de beleggen en dit soort nieuws en het vele geld wat staat te wachten aan de zijlijn om op een dip te kopen zal de aandelenmarkten verder aanjagen.

Nu de markten op price-earnings basis duurder worden, wordt er al gesproken over EBITDA waarderingen (Charly Munger noemt ze bullshit earnings ;-).

Als men bijvoorbeeld EBITDA per aandeel gaat gebruiken, zal de markt optisch weer goedkoper lijken en te samen met de wereldwijde onderbelegging in aandelen zullen markten verder omhoog kunnen bewegen.

De winstontwikkeling is niet onaardig en de meest bedrijven zijn gematigd optimistisch voor 2020. De negatieve effecten van het CoronaVirus op de wereldeconomie zijn nog moeilijk in te schatten maar van alle kanten wordt gesproken over verdere injecties in de diverse economieen.

Ik maak me vooralsnog geen zorgen over een recessie of harde val in de aandelen markten, maar als de klap komt op den duur zal hij hard zijn.

De black-swan die goed in de gaten moet worden gehouden is mijns inziens de Inflatie. Je leest er weinig over in de media maar is aanwezig op de achtergrond. Op het moment dat de lonen te fors gaan oplopen zou er een loon-prijs spiraal kunnen optreden, wat een einde gaat inluiden voor de obligatie markten en de rentes.

Dan zou ik zeggen wegwezen en zandzakken voor de deur, maar daar zijn we gelukkig nog niet dichtbij.

Ik wens jullie een mooie markt voor volgende week !

Op 17feb20 nog een positieve factor voor aandelen; Americans feeling optimistic about future personal finances.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: