Gepost door: Victor Goossens | 21 februari, 2020

Nedap, de parel uit Groenlo

Image result for nedap

Ik zit de laatste tijd vrij goed met mijn stockpicks, gisterenavond kwam een van mijn bedrijven met de resultaten over 2019 en ik denk dat mijn oude collega Willem Burgers van Addvalue eveneens erg blij zal zijn.

Goede model-score

Met mijn model-score van 3.03 duidelijk boven de 2 (is een koop) heb ik ze in de portefeuille. Tevens is dit een aandeel dat minder reageert op de marktschommelingen, een zogenaamde lage beta. Ik zoek voornamelijk bedrijven die Alpha creeren in mijn portefeuille.

2019 als verwacht

De cijfers over 2019 waren min of meer als verwacht. De omzet van 192mln bleef gelijk tov 2018. Healthcare zag robuuste groei en Identificatie systemen, Light controls en security mgmt deden het goed. Livestock en Retail deden het minder en staffing solutions waren stabiel.

De winst per aandeel nam met 41% toe tot 3,74, maar zonder de boekwinst op de verkoop van de Franse activiteiten daalde de winst met 14% naar 2,15. Interessant te melden dat Nedap een afzetkanaal blijft houden in Frankrijk voor haar producten en diensten.

Dividend rendement 8.8%

Door de riante financieele positie, met een eigen vermogen van 61% van het balanstotaal, oa door de verkoop gaan ze een dividend uitkeren van 4,50 (2,50 in 2018) op 15 april 2020 goed voor een dividend rendement van 8.8% op de huidige koers van 51 euro. Het gemiddelde dividend rendement ligt normaal rond de 5%, duidelijk een onderwaardering tov de markt.

Positieve Verwachtingen voor 2020

Belangrijk is altijd het commentaar van de CEO wat een blik kan geven op de toekomst; “2019 was een taai jaar voor Nedap. Gedurende het gehele jaar was er sprake van aanzienlijke volatiliteit in een aantal markten waarin wij actief zijn. Dankzij ons beleid om in meerdere markten activiteiten te ontplooien, lukt het om aanzienlijke omzettegenvallers toch op te vangen”, aldus CEO Ruben Wegman. “Met voortdurende investeringen in productvernieuwing en commerciële slagkracht is onze concurrentiepositie verder versterkt. Wij zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet”, voegde de topman toe.

Nedap verwacht voor 2020 een stijging van de omzet ten opzichte van 2019. In het persbericht valt te lezen dat voor alle sectoren een groei wordt voorzien.

Conclusie en doelkoersen

Het was een wat moeilijk jaar voor Nedap in 2019, maar voor 2020 zijn de eigenwijze ingenieurs positief gestemd en er wordt niet gerept over het Corona- of varkens-virus in China en Afrika.

Ik kan me voor stellen dat de CEO van de TKH groep de heer van der Lof Nedap graag had willen inlijven om verdere synergieen te creeeren.

Het is jammer dat het aandeel maar door weinig analisten wordt gevolgd (NIBC & Berenberg bank), maar voor dit technologie bedrijfje met een marktwaarde van 329mln is een k/w over 2021 van 11.9x, een rendement op het eigen vermogen van 31% over 2021 en een dividend rendement van 5% toch een koopje? Ik denk dat er meer analisten het aandeel gaan volgen en de bestaande analisten iets positiever kunnen gaan worden.

Een overname zie ik niet snel gebeuren daar er een flinke pluk van aandelen in vaste handen ziet, ie 61% van het aandelenkapitaal (per 29aug2019).

Aandelen terugkoop is mogelijk gezien de riante financieele positie. Misschien horen we daar meer over tijdens de aandeelhouders vergadering op 9 april 2020.

Een mooi aandeel, aantrekkelijke waardering, lage beta en minder risico’s dan het marktgemiddelde.

Mijn 1e doelkoers ligt op 60 euro +18% en mijn 2e op 70 euro +38% potentieel.


Responses

 1. Victor,

  Dit is zeker een mooie tijd voor aandelenbeleggers.

  Ik krijg het gevoel van eind negentiger jaren terug; toen ook een lange periode van stijgende koersen.

  De stijging van de gemiddelde koers/ winstverhouding maakt alles duurder dankzij de nog steeds lage rente bij een beperkte winstgroei.

  Laten we er maar van genieten.

  Ik wacht nog op een tijdelijke dip bij Shell.

  Met hartelijke groeten,

  Tom

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: