Gepost door: Victor Goossens | 1 maart, 2020

Een (on)gezonde correctie of ?

Ik zal voor mijn verhaal even wat sites geven die erg belangrijk zullen zijn volgende week

FED Rente verlagingsverwachtingen

Dax weekend indicatie % Dow weekend indicatie

Macro Calendar

COVID-19 latest update

Markt beweging

Zonder COVID-19 zou men zeggen, na lange tijd van wachten is de gezonde correctie eindelijk gearriveerd, maar waar zijn de kopers nu?

Door de huidige technologie en de steeds maar groeiende berg van derivaten worden diverse zaken razendsnel verdisconteerd in de beurzen. In 1 week tijd werd bijvoorbeeld de AEX meer dan 14% lager gezet tot 539.38 nu, en bijna niemand zag dit aankomen daar de meesten, waaronder ondergetekende bezig waren met FOMO en te zoeken naar welke aandelen waren achtergebleven. In de grafiek hieronder duurde het 153 dagen vanaf 27 juli 2018 tot 27 december 2018 om de AEX index meer dan 17% lager te brengen.

Waarom deze vergelijking?

Omdat in die tijd de meeste adviseurs en beleggers bezig waren zich op te maken voor de nakende recessie. De tijd erna bleek dat de recessie nog even uitgesteld werd en er een een nieuwe groeifase bezig was. De winstcijfers, uitgezonderd een paar sectoren waaronder olie, waren goed en gaven ook reden voor een verdere stijging.

Nu dat COVID-19 niet de reden maar de aanleiding zou kunnen zijn voor een nakende recessie, werd dit meteen omgezet in een forse daling. Deze beweging werd versterkt door de zeer grote beleggingen in passieve beleggingsvormen zoals ETF’s, ETN en diverse beleggingsmantjes.

Kopers staking

Deze mandjes werden in de markt gegooid en meteen trad er een kopers staking op bij beleggers, te samen met afdekking instrumenten zoals futures en put opties die de marktbeweging versterkten, zette alle aandelen markten fors lager.

Dit doet me na 3 grote crashes mee gemaakt te hebben (alle zijn weer anders) denken dat het beter is dat je kan verkopen, dan dat je moet verkopen of wil verkopen in een lege markt.

Het belangrijkste met beleggen is dat je een strategie bepaalt waar je je prettig mee voelt en van wat je wil bereiken met beleggen en je de 2 belangrijkste zaken met beleggen in de gaten houd: hebzucht en angst.

Plan the Trade, Trade the Plan

Probeer een logische gedachtegang op te bouwen wat er nu gebeurt in de wereld, laat je door de media niet op het verkeerde been te zetten, ze zijn er tenslotte om aandacht te vragen (het zijn net kinderen) en daarmee advertenties te verkopen.

Ik zal een aantal actuele onderwerpen naar voren brengen.

1.Corona, ik volg de meeste verhalen per dag en houd de statistieken bij. De media is er veel’s te veel mee bezig met deze gemuteerde vorm van griep. Er overlijden meer mensen aan de gewone griep dan aan Corona. En de met de griep ook, zijn het helaas meestal de ouderen en mensen met zwakkere gezondheid. In veel landen met mindere gezondheid’s voorzieningen zullen de doden percentages hoger liggen en zijn de statistieken minder betrouwbaar.

Verdere gevallen en de eerste doden in Amerika zullen de markten tegenhouden een herstel te laten zien. Bemoedigend is het feit, wat de meeste media zwaar onderbelichten is het aantal mensen wat hersteld is van COVID-19 die is nu al bijna de helft van alle gevallen (87.000).

2.De angst voor het virus en de bestrijding van de verspreiding van het virus hebben vele economieen lam gelegd. Ik hoorde zelfs dat er geen 1 containerschip uit China in Rotterdam is gesignaleerd.

De Chinese PMI cijfers van gisteren;

Geen goed nieuws nu bekend wordt dat het leven daar bijna volledig tot stilstand is gekomen en vele werkenden thuis zitten uit angst besmet te worden of in quarantaine verkeren.

Vannacht ook de wat import en export cijfers vanuit Z Korea (ik weet niet of daar het COVID-19 al invloed heeft gehad) die ware keurig, export +4.5% (verw 3.4) en import +1.4 (verw -6.9%)

Ondertussen verwacht men dat de FED de rente fors gaat verlagen op hun meeting 18 maart, 95% ! verwacht een daling van -0.5% van 1.50/1.75% naar 1.00/1.25% dus recessie angst viert hoogtij.

Aandelen markten die al open zijn;

De Dax en Dow Jones voorlopers geven een daling aan van nogmaals rond de 1%. Dubai (zeer olie en gas gerelateerd) -4.9%, Abu Dhabi -3.9%, S Arabie -3.1% en Israel met een daling van 1.6%.

Wat te doen?

We beginnen de week met de zeer belangrijke eerste indicaties van economische groei, in de ochtend de februari PMI’s van zuid Korea (49.8), Japan Verw 47.6 (47.6) en nogmaals China (verw 45.7 (51.1), India verw 52.8 (55.3), Rusland (47.9) .

Om 9:15 zal Spanje de spits afbijten verw 49.2 (48.5), daarna de Swiss 48.1 (47.8), Italie 49.2 (48.9), Frankrijk 49.7 (49.7), Duitsland 47.8(47.8), Europa 49.1 (49.1), UK 51.8 (51.9) en Amerika 50.8 (50.8)

Gezien de verwachten zullen de cijfers mijns inziens zwaar teleur stellen en zie ik dat de meeste analisten de cijfers voor economische groei, zeker voor het 1e kwartaal fors verlagen en dit geld natuurlijk ook voor de bedrijfswinsten verwachtingen. Ik hoop niet dat ze gaan extrapoleren naar de volgende kwartalen.

Naargelang de ontwikkelingen mbt het virus zal de markt gaan bewegen en zullen er nieuwe winstschattingen naar buiten komen.

Naast angst en hebzucht bepalen de winstcijfers en onzekerheid de aandelenmarkten, vertrouwen komt te voet maar vertrekt te paard.

Strategie

Ik heb de afgelopen week niets gedaan aan mijn portefeuille, deze stond met een plus van 10% de week ervoor er erg mooi bij. Mijn grootste positie is en blijft Galapagos, die door de forse daling mijn portefeuille naar een min van 1.4% bracht. Altijd nog beter dan de bijna -11% voor de AEX.

Nu de markten naar een normalere waardering zijn aanbeland houd ik het huidige niveau van 540 goed in de gaten en ga ik dit niveau gebruiken als anker in de markt.

Concreet betekend dit dat ik bij een daling van 5% van dit niveau naar de 513 in de AEX een deel van mijn cash positie van 26% ga gebruiken om mijn kooplijst aan te vullen, bij een 10% daling a 486 een volgend deel.

Mochten de aandelenmarkten gaan stijgen, met een plus van 5% op 567 verkoop ik een deel en op 10% plus a 594 een volgend deel.

Tenslotte zijn er op dit moment maar weinig interessante belegging mogelijkheden dan aandelen. Timing is nu nog belangrijker dan ooit, maar helaas heb ik nog niemand kunnen benoemen als expert op dit gebied.

Ik hoop dat dit artikel geholpen heeft in deze moeilijke tijden, ik wens jullie allen een profitabele tijd, met vriendelijke groet

Victor Goossens


Responses

  1. Hoi Victor,

    Bedankt voor je mooie nieuwsbrief!

    Gr Bram Louwers

    >

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: