Gepost door: Victor Goossens | 10 maart, 2020

Onzekerheid, Angst & Bedrijfswinsten

Laren 10 maart 2020

Ik had dit verhaal al vorige week willen schrijven, maar door de turbulentie in de markten kwam het er niet van. Ik schrijf en publiceer zo nu en dan om mijzelf scherp te houden wat er werkelijk gebeurt in de markten en er nadien ook van te leren of mijn richtinggevoel goed zat of dat ik mijn denkwijze of bepalende factoren en specialisten die ik volg moet aanpassen.

Ik vind dat de ruis van de media alleen maar toeneemt, iedereen springt op elk zogenaamd belangrijk nieuwsfeitje of fake nieuws om aandacht te zoeken of meer advertenties te kunnen verkopen. Daarnaast is er totaal geen controle wie of wat voor onzin publiceert, wat dan weer door iedereen klakkeloos wordt overgenomen. Misschien heeft het twittergedrag van Trump hier iets mee te maken.

Maar goed, hierbij mijn verhaal;

Domino’s

Na de forse daling van 19 t/m 28 februari kwam er een kortstondige opleving en dacht iedereen ok, dit was de kortstondige (on)gezonde Corona correctie.

Uit het niets kwam er opeens op 3 maart een renteverlaging vanuit de Fed van -0.5% terwijl ze hun gewone meeting op de 18e maart zouden hebben, gevolgd door renteverlagingen van andere landen. De markten waren verontrust, weet de Fed meer wat er aanstaande is, waarom Corona bestrijden met een renteverlaging? Steven we af op een recessie, wordt na China ook Amerika stil gelegd door het Virus? Zijn er ook andere landen waar het leven ook opeens stilstaat en iedereen thuis moet blijven? Vele vragen en door deze onzekerheid storten de markten verder in aangezwengeld door de mega posities in derivaten en ETF”S & ETN”s etc.

Op vrijdag 3 maart kwamen de Non-farm payrolls uit in Amerika en die toonden aan dat de werkgelegenheid beter is dan verwacht en de vorige cijfers werden ook naar boven bijgesteld. Vreemd dan die renteverlaging en wordt er gesuggereerd dat die door Trump is geredigeerd, wat weer de onafhankelijkheid van de Fed ter discussie stelt.

Sinds de recessie-angst daling van eind 2018 en het snelle herstel, was er al een hele tijd geen echte correctie geweest. Een correctie van -0.5 tot 1% werd al aangegrepen als koop moment en werd er erg veel verdiend in 2019 en de meeste (waaronder mijzelf) extrapoleerden dit ook voor 2020. Ik stond begin van het jaar al op een plus van meer dan 10% (oa door Galapagos en Apple) en zocht naar achtergebleven top aandelen. Mijn kas positie van 25% voelde als een blok aan mijn been, het had meer kunnen zijn als mijn cash ook belegd zou zijn. Brrr rupsje nooit genoeg en ben natuurlijk briljant in mijn aandelenkeuzes 😉

Na het snelle verspreiden van het Virus buiten China, met name in Italie werd/wordt er gedacht dat het ook reusachtige vormen kan aannemen in andere landen en had/heeft men grote angst voor Amerika, waar men te weinig testen had/heeft en de Virus al lang onder de mensen verkeerde. Dit bracht de domino’s verder aan het rollen en trad er een kopersstaking op en stortte de markt verder in.

3 zaken die beurs nu bezig houdt; Onzekerheid, Angst & bedrijfswinsten

1.Hoe lang gaat het virus duren? Als het langer gaat duren nemen de kosten voor de overheden en bedrijven fors op en is er af- en uit-stel vraag van consumenten en bedrijven. Alleen al de afzeggingen van beurzen ter wereld heeft zijn invloed op het hele economische leven. Reizen, hotels, restaurants, beurzen etc staat al fors onder druk en vele bedrijven zullen forse winstdalingen laten zien. Al in het 1ste kwartaal dit jaar maar ook in het 2e. Nu kan men beargumenteren dat dit nu in de koersen zit, maar ik denk door de onzekerheid over de economie en de angst het virus te krijgen gaat de hand op de knip, er wordt minder gereisd, minder uitgegeven en stelt men de aankoop van een nieuwe auto of boot uit.

Een deel zal worden ingehaald als de ellende allemaal voorbij is maar een groot deel niet. Hoe erg het is zullen we pas echt gaan zien in de 1ste kwartaal resultaten en met name ben ik benieuwd naar de vooruitzichten, als die er uberhaubt komen?

Beurshausses worden gemaakt als er weinig onzekerheid is, geen angst en dat de winsten van bedrijven toenemen. Als de beurzen dalen zal men minder gaan uitgeven en belanden we in een recessie. Nu heeft iedereen bij het noemen van het woord recessie al de angsten van 2008 en 2009 voor ogen. Afgezien van de slechte macro cijfers in Azie, doet Europa het nog redelijk en Amerika ronduit goed. Maar deze cijfers gaan natuurlijk veranderen de komende weken en niet de goede richting op.

Olie, Gas en Energie

Nu de Russen en de Arabieren ruzie maken over productie beperkingen zijn de energieprijzen fors gedaald en kwam er een ongekende aanbod van olie en olie gerelateerde bedrijven. De cijfers van deze bedrijven zullen dramatisch zijn en als de olieprijs niet hersteld naar fors hogere niveau’s zullen dividend verlagingen op den duur onvermijdelijk zijn. Daarnaast zijn de shale oil & gas co’s in Amerika zwaar gefinancierd en zullen er velen omvallen, wat dan weer zijn repercussies op de banken zullen hebben. Door de ultra lage rentes wordt er al niet veel verdiend. En door de stilstand in mergers & Acquisitions wordt er ook al minder verdiend. De loan-loss provisions zullen worden verhoogd en men moet daarna het dividend maar eens goed tegen het licht worden gehouden (ik heb gelukkig geen financieele waarden in mijn portfeuille behalve Koninklijke olie.

Aandelenposities fors verlaagd

Ik heb vorige week en met name op vrijdag de helft van alle posities verkocht daar ik het vertrouwen in het herstel maar broos vond en er nog vele beren kunnen langs komen. Ik zit nu voor meer dan 60% cash en wacht rustig de kwartaal resultaten af. Als de recessie en bedrijfswinsten forser onder druk komen dan verwacht kan de markt verder naar beneden ondanks de lage rente (let op de centrale banken hebben maar weinig kogels meer over, de Fed de laatste paar)

Een volgende daling zou kunnen komen door het uit de hand lopen van het Virus in Amerika, houdt je hart maar vast dan.

Door het onverwachte instorten van de olieprijs en het verder verspreiden van het Virus verlaag ik mijn anker(zie vorig verhaal) met 7.4% van 540 naar 500 in de AEX index (nu 504). Dit wil zeggen, als men koopt of wil kopen; 1e rond het 475 niveau en bij verder dalen 450. Bij stijgingen delen verkopen op 525 en 550.

Caveat Emptor !


Responses

 1. Leuk Tom Muller’s reactie op mijn stuk te lezen;
  Victor,

  De onzekerheden in de markten, zoals je al aangeeft, zijn groot.

  De vraag is of de lage koersen dat aangeven.

  Wanneer komt het economische herstel hiervan?

  In China wordt langzamerhand weer tot belading van schepen over gegaan. Dat houdt in als

  dat klopt dat er over een week of zes weer bevoorrading komt. Momenteel begint de

  productiekrapte bij het (Europese) bedrijfsleven duidelijk te worden.

  De oliesituatie is verscherpt door het geschil Saoedië en Rusland. Ik verwacht tzt. weer een

  OPEC deal (met als gevolg hogere prijzen)

  De verdere Corona virus verspreiding blijft onbekend.

  De banken (70% van de inkomsten uit rentemarge)houden het zwaar met deze rente en dit zal

  niet snel keren.

  Uiteindelijk is de gok: is alles verrekend bij dividendrendementen van 9-10% bij olie, banken,

  onroerend goed etc, of zullen die dividenden fors verlaagd worden tzt.?

  Mijn voorkeur is: liquiditeit verlagen van 25% naar 10% en inslaan in de uitverkoopperiode.

  De (Nederlandse) dividendperiode nadert.

  met vriendelijke groeten,

  Tom

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

%d bloggers liken dit: