Portefeuille februari 2021 en verwachtingen

Maand; februari 2020

Rentes & Macro economie

We zagen een tijdelijk dip in de aandelenmarkten omdat de alom belangrijke 10 jaars rente in Amerika redelijk snel opliep boven de 1.6%. Begin augustus 2020 bereikte deze rente nog een laagstand van 0.66%. Voor de Pandemie stonden we ook al rond de 1.6%. Paniek omdat mensen nu eenmaal extrapoleren en de grafiek doortrekken naar de 4/5% de komende maanden.

Deze 4/5% behoort tot een stand wat we eigenlijk moeten hebben bij de huidige economische toestand, maar dit zullen de centrale banken niet toestaan omdat dan de economische groei sterk wordt afgeremd en de aandelenbeurzen fors lagere niveaus zouden gaan opzoeken.

Een paar weken geleden hoorde ik niemand over Inflatie, nu is het de topic of the day. Ja de inflatie neemt toe, op het moment rond de 2.2%, waar de FED al rekening mee houdt en zal mogelijk verder oplopen richting de zomer waar men een niveau van de 4% mag verwachten. Dit natuurlijk omdat de vergelijkingsbasis met deze maanden in 2020 erg laag was door de pandemie. De Fed zal ook dan niet overgaan naar een verkrappend beleid en de boel de soep in te draaien. Ze zullen toestaan dat de inflatie tijdelijk hoog mag blijven staan. De technologische vooruitgang zal het inflatieproces vertragen en de relatief hoge werkeloosheid houdt looninflatie in de hand. De herstelvraag nadat de meesten zijn ingeent en de economie een forse sprong gaat maken zal wel wat meer inflatie laten zien.

So far so good, het ziet er goed uit voor de winstgevendheid van alle bedrijven de komende kwartalen, daarna zien we wel weer verder.

Aandelen

Hogere economische groei en stijgende bedrijfswinsten in het vooruitzicht. Een beter stimulans voor aandelen in het vooruitzicht. Natuurlijk door de lagere basis in het 1ste en 2e kwartaal van 2020. Desondanks verwacht men 21% meer winst in het 1e kwartaal en een toename van wel 50% in het 2e.

Het verhaal dat door de volgens de markt sterk opgelopen rente in Amerika van 0.6% naar 1.60% (nou nou) de discounted cashflow van tech ondernemingen onder druk zet en dat daardoor de waardering onder druk komt vindt ik redelijk overdreven en verslaggevers en beleggers herhalen elkaar constant omdat ze niet kunnen verklaren waarom recent de tech sector zo onder druk staat.

Wat als reden; ze zijn te hard opgelopen en de waarderingen zijn enorm voor bepaalde ondernemingen. Waardering op basis van zoveel keer de omzet is al een soort van norm geworden en dat vindt ik meer beangstigend.

Ik kan mij verbeelden dat tech ondernemingen hun prijzen redelijk gemakkelijk kunnen verhogen mocht de rente verder oplopen. Ik ga me meer zorgen maken als de toekomstige data een versnelling van de inflatie gaat laten zien door de enorme stimuli in de wereld (lees de afgelopen zaterdag aangekondigde 1.9 biljoen stimuli in Amerika) en als de rente boven de 3% gaat noteren (dan pas een serieus alternatief voor aandelen en onroerend goed).

Als iedereen in Amerika in mei een prik heeft gehad en de economie weer open kan, kan men een Tsunami aan consumptie verwachten door de opgespaarde gelden, met Inflatie als resultante. Het 1.900 miljard pakket vloeit ook naar overheidsinvesteringen in infrawerken, wat weer druk zet op de al zeer goed lopende bouwsector.

De portefeuille

De portefeuille nam met 1.8% tov eind jan 2021 en staat dit jaar op een plus van 3.3%, de AEX in feb met +2.2% en 2021 +4.3%. Grootste dalers Gilat Satellite -25% Galapagos -21%, & Qualys -5%. De 3 grootste stijgers; Enwave +24%, Nagacorp +16% & Aspen techn +13%. In februari werden een aantal SPAC’s met winst gesloten (MCAC,TPGY), iets afgebouwd in Beter Bed en nieuwe posities in Landi Renzo & Pharming (kleine posities), A2 milk, Bushveld Minerals, Skyworks solutions, Qualys, Gilat Satellite en CPUH&APXT spacs. . Iets oplopende rentes kan de koersen van deze obligatieposities onder druk zetten.

Vooruitzichten

De markten reageren vrij hefty op gebeurtenissen, zoals net op de 10jaars rente die opliep boven de 1.60%. De markt hersteld zich weer nu de rente blijft hangen op de 1.5/1.55% niveau’s. Nothing to worry about. De koersen reageren vrij fors omdat de nieuwe beleggers, de zogenaamde RobinHooders en Wallstreet bets ‘beleggers’ veelal met opties werken en daardoor de volatiliteit fors beinvloeden. Een draai van groeiaandelen naar value en financials is grotendeels al gedaan.

Voor de beurzen blijft belangrijk; FOMO (de angst om koersstijgingen te missen), de rentes (oke nu), savingrates (op 20% in Amerika vrij hoog, omdat ze het geld wat ze ontvangen niet kunnen uitgeven) en natuurlijk de bedrijfswinsten (met het 4e kwartaal werd er rekening gehouden met een flinke dalingen van de winsten, maar uiteindelijk werd er zelfs een stijging gerapporteerd. Begin april komt weer het volgende seizoen, gezien de lage basis vorig jaar zullen de bedrijfswinsten (ook door de diverse kostenbesparingsmaatregelen van vele bedrijven) exploderen, ook is dit voorzien voor het 2e kwartaal. Ook gezien de stijgende commodity prijzen trekt de economische groei fors aan. Op basis van de rente en de andere beleggingsmogelijkheden blijven aandelen aantrekkelijk. Stockpicks alom het belangrijkst.   

‘Nothing to see here, walk on in the market’.

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.