#IBA Group, 1 oude favoriet is weer terug,

IBA - About IBA

Vorige week vrijdag de 26e maart publiceerde IBAB de volledige resultaten over 2020, nadat ze op 21 januari al positieve trading update gaven (waarbij de koers opliep tot een hoogte van 16.24).

Ik heb toen gewacht op de volledige resultaten om te kijken of na jaren van problemen ze eindelijk het lek boven hebben en weer kunnen bouwen aan consistente bovengemiddelde groei.

Een rollerCoaster

Na jaren van kwakkelen begon in 2013 het echte jaar van outperformance tov de markt met een stijging van 41% (AEX +17%), waarbij de jaren daarna cijfers werden neergezet van 84%, 136% en 23% in 2016, waarna er vele fouten werden gemaakt in 2017 -43%, 2018 -46%, klein plusje van 2% in 2019 (markt +29%), 2020 -6% en al dit jaar een plus van 30%. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zoals we over de jaren kunnen waarnemen bij IBA.

Op de lange termijn is het aandeel meer een rollercoaster dan een fonds voor weduwen en wezen, in 1999 zien we een koers van 56 en een terugval naar 2.50 in 2003, een rebound naar 24 in 2007 en een dieptepunt van rond de 4 in 2012, daarna begon er een ‘rustige’ klim naar de 14 en een forse toename naar 56.30 rond 30 april 2017 met daarna een daling tot een dieptepunt van rond de 6 euro tijdens het uitbreken van Covid 19 maart 2020.

De argumenten voor mijn aankoop vrijdag 26 maart 2021

1.Ik kijk altijd of een aandeel een goed doel nastreeft, kankerbehandeling is er natuurlijk zo een

2.Het ziet er naar uit dat ze het lek boven hebben en het onder licentie verkopen van hun behandelkamers is een zeer goede zet.

3.De meeste brokers/banken hebben een Hold en willen naar mijn inziens nog het 1e kwartaal en 1e helft aankijken of het herstel doorzet.

4.De taxaties worden de komende weken naar boven bijgesteld, na een winst per aandeel van 1.08 over 2020 (k/w 14.6x) ga ik uit van een voorzichtige winstgroei (CAGR) van rond de 12% per jaar en ons brengt naar een k/w van 10.5x voor 2023 en 9.3x 2024.

5.Het aandeel gaat weer dividend (0.20) uitbetalen en dat houdt in dat meer institutionele beleggers erin mogen beleggen. En de CEO dat waar IBA nu staat ze elke jaar aanzienlijke dividenden kunnen gaan uitkeren, los van de resultaten van het jaar. Uitgaande van een payout van 40% (2020 19%) staat het bedrijf nu genoteerd voor een dividendrendement van 3.1% voor dit jaar en 3.4% voor volgend.

6.De financieele situatie verbeterd; een eigen vermogen tov de balans van 27.8% naar mogelijk 35% dit jaar en 40% 2022 en 45% in 2023.

7.Share buy backs, t/m maart is er 2.3% van de aandelen teruggekocht, meer volgt.

8.Mijn model geeft een score van 1.23 (boven de 1 geeft een koop)

9.2020 resultaten enigszins vertekend door de eenmalige overeenkomst met de Chinese groep CGN Nuclear techn(100m waarvan 63.5m in 2020, de Chinese en Aziatische markt wordt steeds belangrijker; daar ligt een forse groei voorhanden), maar ook een moeilijk jaar door de pandemie (desondanks bleef het orderniveau op een record van 1.1mrd en zag het kernbedrijf, Protontherapie een omzetstijging van 19% naar 189mln). De diensten sector (op meer dan 100 versnellers ter wereld) groeit mooi met 7.2% (meer dan 60% afkomstig van diensten of kleinere apparatuur) en een bedrijfsmodel dat steeds stabieler wordt. De andere 3 divisies, waar ze nooit over praten hebben ook een groot groeipotentieel zegt Olivier Legrain CEO.

10.Cashflow 151.3m (46m in 2019) en netto lasstroom van 65.2m (covid impact 15m)

11.59.6% van de aandelen zitten in vaste handen, waaronder Belgian Achorage 32.55%

Conclusie

Het is goed mogelijk dat het bedrijf na de pandemie flink kan verrassen aan de positieve zijde. Denk daarbij dat de focus lag bij Covid patienten in 2020 en 2021 en niet op de behandeling van andere ziektes.

Dat ze nog geen concrete outlook hebben afgegeven vindt ik geen probleem, wel deze; “Our pipeline continues to be encouraging and overall, order intake across all business units remains buoyant. This, coupled with our growing recurring revenues in Services and Dosimetry, provides us with confidence for the future. I am grateful for the incredible work of the IBA team over the past year, as well as the continued support of our customers. With a healthy balance sheet and the longterm potential for market development across all four of our businesses, we enter 2021 in a confident position. Other Accelerators and Dosimetry continue to have a healthy order intake, and in Proton Therapy new contracts are on the horizon in key strategic regions. IBA remains committed to progressing new tenders internationally and the overall pipeline is encouraging. Service activities in all businesses continue to provide stable recurring revenues and backlog remains high.The business is underpinned by a strong balance sheet and an excellent cash position and R&D investment will continue to be a core aspect of our plan for longer-term growth.However, given the ongoing COVID-19 conditions, IBA remains unable to provide reliable projected 2021 performance at this time. The Group continues to focus on delivering value to its stakeholders and is committed to remaining the leader in all of its markets, while driving efficiency across the board.”

Zoals u kunt lezen is de ondertoon positief en omdat de meeste brokers een Hold aanbeveling hebben, stelt het mij in staat op zwakke dagen bij te kopen, hopelijk op lagere niveaus.

Als alles volgens plan verloopt en het bedrijf orders blijft aankondigen (met of zonder licenties) heb ik 25 euro als eerste doelkoers en 40 als langere termijn doel voor ogen en dit natuurlijk zonder een overname van IBA die opereert in een uiterst interessante sector.

Disclaimer; Informatie op deze website is geen advies
De op of via deze website aangeboden informatie is enkel en alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld als enige vorm van deskundig (financieel, juridisch of fiscaal) advies. De getoonde informatie is ook niet toegespitst op uw persoonlijke situatie. Beslissingen die u neemt op basis van de op de website getoonde informatie komen voor uw eigen rekening en risico.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.