Portefeuille mei 2021, posities en verwachtingen

Macro economisch, Inflatie tijdelijk of blijvend?

Naarmate er meer economieën open gaan, worden de groeiprognoses verhoogt en komt het Inflatie spook meer in beeld. De grote vraag is dit tijdelijk door de stilstaande economie in het 1e en met name het 2e kwartaal in 2020, waarbij de groei fors gaat worden en daarbij de inflatie of worden de prijzen doorgerekend aan de consumenten en komt er op den duur forse loonsverhogingen door? Door de extra uitkeringen in Amerika en de angst voor het virus blijft de vraag naar personeel vooralsnog hoog, de helft van de Amerikaanse staten heeft aangekondigd de uitkeringen te stoppen deze of volgende maand, maar de meeste werkelozen ontvangen deze nog tot september.

Rentes en houdt 29 juli in de gaten

Nadat eind maart bijna 1.77% werd aangetikt in de alom belangrijke 10jaar US rente, daalde de rente wat en bewoog zich tussen de 1.55 en 1.70%. Het verhaal rondom Inflatie speelt een hoofdrol in de markten en met name of het tijdelijk zal zijn of dat we tegen een muur van blijvende (hoge) inflatie aankijken.

De Centrale banken houden het nog steeds op een tijdelijk fenomeen door de openende economieën en een forse vraag naar goederen en diensten, wat o.a. ook door logistieke problemen de Inflatie fors kan oplopen. Ondanks de hoge niveau’s in aandelen kruipt er wat angst in de markten en kan de beurs volatieler worden.

Afgelopen vrijdag zagen we al een vrije forse koersreactie omdat de Fed de renteverhoging wat naar voren haalt en de markt zich realiseert dat het mogelijk nog eerder kan gaan gebeuren of dat de Fed achter de markt aanloopt en later mogelijk sneller de rente moet gaan verhogen omdat de Inflatie uit de hand loopt. Maar gisteren werd het verlies al redelijk snel ingelopen, met als hoofdreden dat de rente daalt in tegenstelling tot een stijging wat men zou mogen verwachten als het monetaire beleid strenger wordt de komende jaren. Buy the dip wordt nog steeds aangehouden door de meeste beleggers.

29e juli wordt zeer belangrijk daar er dan een 1ste licht wordt geschenen op de forse groei van de Amerikaanse economie in het 2e kwartaal dit jaar, daarnaast kan er een monster van een cijfer uitkomen m.b.t. de Inflatie, wat markten negatief kunnen gaan beïnvloeden (grondstof-en edelmetaal prijzen zijn al redelijk fors opgelopen, maar recentelijk komt het weer wat naar beneden).

Aandelen

De Europese markten draaien nog uitstekend en staan rond record niveau’s en doen het beter dan de Amerikaanse aandelenmarkten (waarde aandelen doen het ook nog beter dan de groei aandelen). Naar verwachting zal de Amerikaanse economie in het 2e kwartaal pieken, de Europese pas in het 3e kwartaal. Kwa waardering ligt Amerika op 21x de winst 2021 en Europa op 17x, bij een economische opgang zal eerder voor Cyclischer en Waarde aandelen worden gekozen, wat Europa op dit moment aantrekkelijker maakt.

De portefeuille

De portefeuille nam met 0.3% toe in mei, de AEX steeg deze maand ook met 0.3%. In mei werd nog een deel van Procter & Gamble afgebouwd.

Grootste dalers A2 milk -22%, Pacific Bioscience -10.8% & Silicon motion techn -9.6%.

Stijgers; John Laing +33% op een bod van KKR, Hunter Douglas +22% op een verhoogt bod van de familie Sonnenberg en Kinross gold +15%.

Vooruitzichten; volatielere markten

Voor het doorzetten van de rally is het belangrijk dat de centrale banken de geldkraan vol open laten staan. Iedere hint op het naar voren halen van de te verwachte rentestijgingen zal de markt volatieler maken.

Erg belangrijk om de rente (en met name de 10jaars nu op 1.49%) in de gaten te houden of er nog meer rek zit in aandelen.

Ik verwacht dat de 2e kwartaal resultaten fenomenaal kunnen gaan uitkomen, waarbij de banken en brokers hun prognoses en doelkoersen nog verder verhogen. Natuurlijk wordt er minutieus gekeken naar wat het management zegt over de toekomst en dan met name over de langere termijn. Aandelen blijven voor mij ‘the only game’ in town. Selectief kan gekeken worden naar grondstoffen en dan met name goud en zilver als het inflatiespook blijft rondwaren.

De komende tijd zal ik aandelen blijven toevoegen aan de portefeuille en houdt prudent een weging aan van 75% van de totale portefeuille, met forsere dalingen zal ik verder uitbreiden naar een max van 90%. Tot het einde van het cijferseizoen zal ik belegd blijven in aandelen en verwacht de komende weken tussen de 5 en 7% te kunnen maken met de individuele aandelenselectie.

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.