Kan de aex naar de 1.000 doorstijgen?

Maand; oktober 2021; Aandelen flink hoger, sentiment blijft sterk, TINA & FOMO

Macro economisch

Een voortgaand economisch herstel, beter dan verwachte kwartaalresultaten en ondertussen neemt de Inflatie flink toe, men denkt dat de Fed behind the curve is, d.w.z. dat ze mogelijk te laat komen met het terugdraaien van hun accomoderende monetaire beleid.

Wel zijn ze wat eerder dan verwacht begonnen met het afbouwen van de schulden opkopen en zal deze accomoderende maatregel eindigen rond de zomer van 2022. Algemeen wordt pas begin 2023 rekening gehouden met de 1ste rente verhoging. Europa ligt ongeveer een half jaar achter met de Verenigde staten.

Rentes

Ondanks de hoge inflatie blijft de 10jaars VS rente erg goed liggen rond de 1.60%, het grotere verschil met de Europese rentes geeft de $ een boost, nu rond de 1.13 tegenover de Euro.

Vooralsnog wordt er geen rekening gehouden met een forse stijging van de wereldrentes, ondanks de verder oplopende inflatie, alhoewel de stijging afvlakt. Bottlenecks in de aanvoerlijnen zijn er nog steeds, een tekort aan chips en andere onderdelen, te samen met de fors gestegen transportkosten, verergerd door de hoge energieprijzen. Een hoge olie en gasprijs is een goede incentive om meer in duurzame groene energie te investeren, maar heeft (op korte termijn) ook negatieve bijwerkingen. Door de gestegen heropening ’s vraag en de druk om met de productie van fossiele brandstoffen te stoppen stijgt de vraag naar Energie nog verder en lopen de prijzen fors op (versterkt door het disruptieve beleid van Rusland en andere producenten) en worden er meer vervuilende kolen en andere olie&gas substituten verstookt.

Aandelen

Na de bijna 6% (koop)dip, die ik helaas grotendeels heb gemist, zien we bijna elke dag nieuwe hoogtes, ondanks de vele negatieve zaken die nog boven de markt hangen; Energieprijs crisis, afnemende groei verwachtingen, (Stag)flatie angsten, Chinese Tech en Onroerend goed perikelen.

De markten zijn op ongekende hoogtes aangekomen en men ruikt de hebzucht in de markt. Elk goed verhaal, van wie dan ook, wordt zonder gedegen huiswerk gekocht en aangejaagd door de derivaten handel en vele (hedgefund) partijen die hun vermogen hebben zien verbranden door shortsqueezes en nu niet meer short durven te gaan.

Door de gektes in de markt zien we enorme koersschommelingen, af en toe met 10 a 15% per dag voor individuele aandelen. Een vergelijking met de roaring twenties is zeker aanwezig. Een groot voorbeeld van de hoge speculatiegraad in de markt  is de recente IPO van Revian, een foeilelijke pick-up die nauwelijks omzet heeft maar al vele orders heeft verzamelt en daardoor een Tesla killer en opvolger zou kunnen worden. Laten we eerst maar eens zien of ze echt de productie kunnen waarmaken om een de belachelijke waardering goed te maken. Met Lucid Motors, hetzelfde verhaal, maar wel wat mooiere wagens tegen een belachelijke prijs, vanaf $ 80k (voor Amerika al in het high segment). Batterij bedrijven en mn de elektrische laadbedrijven zijn ook naar ongekende hoogtes gestegen.

Dit geeft aan dat er te veel geld in omloop is en er te veel richting de ESG sector stroomt, die veel’s te klein is om al dit geld aan te kunnen en leidt tot belachelijke waarderingen. Maar er vloeit ook enorm veel in speculaties en  crypto’s. TINA (There Is No Alternative) & FOMO (Fear Of Missing Out) nog steeds lijdend in de huidige aandelenmarkten.

De portefeuille

De portefeuille steeg in oktober met 3.8% en de AEX met 5% tot 810.9. De kaspositie bedraagt 30% van het vermogen. Grootste dalers; Pharming -11%, Gilat Satellite -8.9% en Beter Bed -2%. Grootste stijgers; Xilinx +19.2%, GoldSpot discoveries +14.4% en Organon +12.1%.

Een deel van Aspen techn, Xilinx, Melexis en Qualys werd verkocht gedurende oktober.

Dit jaar staat mijn portefeuille op een plus van 16.5%, iets onder mijn 5 jaar gemiddelde van 20.8% per jaar.

Vooruitzichten

Na de zeer goede 2e en 3e kwartaalcijfers +32.7% meer winst voor de sp500 bedrijven, ook door de lockdowns en stilstand van de economieën vorig jaar, zijn de analisten ook nog positief voor het 4e kwartaal, op dit moment wordt er gerekend op een winst stijging van 22% en een omzet groei van 12% nog steeds een erg goed vooruitzicht voor aandelen.

De sp500 toekomstige PER ligt op 21x de winst, boven het 5 jaar’s gemiddelde van 18.3x en 16.4x voor het 10 jaar’s gemiddelde. De markten zijn duur, maar wordt getolereerd door de relatief lage rentes. Analisten voorzien een SP500 niveau van 5.072 (nu 4.689) op 12 maand’s basis, goed voor een rendement van 8% rond november 2022. Voor de communicatie sector wordt het meest verwacht +17%, Financials ‘maar’ 6.5% en Onr goed +7.2%. De meeste koop aanbevelingen liggen in de sector Energie 65%, Communicatie 62%, Gezondheidszorg 62% & Informatie Technologie 61%. Basis consumptie goederen hebben de minste koop aanbevelingen, 43%

Tot nu toe doen de Europese markten, naast Amerika +22%, het goed met een gemiddelde stijging van 23.5%, Azie doet het minder met maar 1.4% gemiddeld voor 2022.

Trading in (top) aandelen is ook een goede strategie geweest en geldt nog steeds voor de komende maanden. Bij een daling tussen de 5 en 10% zal ik aandelen bijkopen.

Op jaartermijn, als het huidige economische Goldi-locks scenario aanhoudt, en de rente laag blijft en de stijging van de inflatie afvlakt, zal ik niet gek staan te kijken als we ergens eind 2022 een Aex index kunnen zien van 1.000 punten (+21% tov nu 828.8) en een SP500 van 5.500 (4.689 nu, een plus van 17%).

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.