DECEMBER PORTEFEUILLE EN VERWACHTINGEN

Maand; december 2021

Rentes

Van een dieptepunt begin december van 1.35% in de 10 jarige Amerikaanse begon de rente al wat op te lopen naar 1.52% eind 2021. Intussen staat de 10 jaars op 1.83% en wordt verwacht dat we redelijk snel de 2% aan gaan tikken.

Voornamelijk doordat de Inflatie in Amerika uit de hand aan het lopen is en de Fed zogezegd ‘behind the curve’ is, dwz dat ze te langzaam zijn met het afbouwen van de steunaankopen en eerder de rente wat hadden moeten verhogen. Doordat de economie daar flink aan het groeien is (no lockdowns etc) en er veel gespaard is bij consumenten en bedrijven is de vraag naar goederen en diensten vrij hoog en jaagt grondstoffen en energie prijzen ook fors hoger wat de inflatie verder aanjakkert. Daarnaast is er een flinke verstoring in de aanvoer markt van vele producten (Semiconductors en allerlei andere onderdelen) wat de prijzen eveneens laat toenemen en veel bedrijven hun producten niet kunnen verkopen. De meeste bedrijven geven aan dat ze redelijk makkelijk de eind prijzen kunnen verhogen daar de vraag hoog is.

Riskant is het feit dat door de schaarste aan werknemers de lonen flink beginnen op te lopen met een loon-prijs spiraal in het vooruitzicht. Het bekende argument (oa ook van Cathei Wood) dat de technologische vooruitgang helpt om de inflatie te beteugelen werkt mogelijk wel maar het ziet er naar uit dat dit thema verder in de toekomst ligt.

Aandelen

Wat is het resultaat?

De meeste beleggers en analisten zijn enorm goed in extrapoleren en schijnen nu de komende afbouw van het opkopen van obligaties en rentestijgingen flink naar voren te halen en de angst en volatiliteit in de markten flink verhoogt. Uitslagen van 4/5% op een dag wat we jaren niet meer gezien hebben komt nu redelijk vaak voor.

Beleggers vergeten door het extrapoleren dat de Fed helemaal niet de markt willen destabiliseren en lagere koersen willen veroorzaken (zij en de andere centrale banken een de belangrijkste wapens in handen; de rente, andere belangrijke zaken zijn de winsten en waarderingen), dus zullen ze de markt benaderen naargelang de economische cijfers, en dan met name de Werkeloosheid, de economische groei en de inflatie die uit de hand is gelopen en duidelijk niet echt tijdelijk is.

Maar markten overdrijven natuurlijk altijd, de rente zal wat oplopen en sneller (tegenwoordig wordt alles sneller in de markt verdisconteerd en versterkt door automatische trading systemen met hun algo’s) maar hoger dan de 2/2.5% max zie ik niet echt dit jaar. Wat me wel wat zorgen baart voor de huizensector in Amerika (ook een mega boom daar), daar de 30 jaar hypotheekrente harder oploopt dan de 10jaars, op het moment 3.45% (december een laagte van 3.05% gezien)

De portefeuille

De AEX nam in december met 2.6% toe tot 797.8 en de portefeuille met 7.1% wat het jaar resultaat op 20.8% bracht met een kaspositie van 21%.

Best presterend in december;

Hunter Douglas+ 77.5 %
Stern+ 32.0 %
Galapagos+ 16.0 %
Pulte Group+ 15.8 %
Pharming+ 10.2 %

Grootste posities;

Hunter Douglas12.5 %
Apple8.9 %
Xilinx7.6 %
Bols4.1 %
TPGY4.0 %

Vooruitzichten

Door de hoge inflatie en de lage rentes zijn cash en obligaties geen goede vluchthavens en blijft het adagio van TINA nog steeds geldig, maar nu met meer volatiliteit. Wel loopt de speculatie nu vol uit de markten, bedrijven die 3/5 of 10 keer de omzet noteren worden zwaar verkocht, evenals SPAC’s, Memestocks, noem het maar op alles waar geen echte winsten achter zitten wordt in de ramsj gegooid.

Daarnaast is onroerend goed een juiste keuze om de geldontwaarding tegen te gaan. Als 3e keuze kunnen grondstoffen ook als een goede hedge tegen inflatie fungeren.

Cryptos?

Ik ben geen fan (heb ze niet) en ben ook niet echt contra (zit er niet short in), als je er meer over wilt weten en een mening wil vormen is het handig om dit verhaaltje even door te nemen;  https://www.capitalgroup.com/europe/capitalideas/articles/bitcoin-pros-cons.html

In Europa verwacht men dat de inflatie tijdelijk is en niet verder gaat oplopen, dit is te zien aan de 10jaars rentes die wat zijn opgelopen maar nog altijd rond de nul fluctueren.

Het kwartaal seizoen is begonnen en de meeste winsten zijn beter dan verwacht, maar minder beter dan de vorige kwartalen. Nu wordt er al tijden het underpromise & overdeliver door bedrijven toegepast, dwz de prognoses worden iets lager naar buiten gebracht en als ze dan uitkomen, zijn ze ja ja beter dan verwacht, maar daar trappen we natuurlijk niet in.

De meeste bedrijven hebben last van toelevering problemen van materialen en onderdelen en personeel is schaars, dus de kostenkant loopt op, maar aan de andere kant kan het zonder veel problemen worden doorberekend aan de client.

Omikrom, besmettelijker maar minder ziekmakend en veel minder ziekenhuis opnames, kan wel eens een redding zijn van de pandemie die dan overgaat naar een epidemie  en uiteindelijk hopelijk naar een griepje. Nu al draaien de economieen beter.

Stockpicking en de juiste sectorkeuzes zijn nu nog essentiëler, energie draait het best en met name de exploratie van olie en gas, financials liggen ook goed door de oplopende rentes en de vrijval van voorzieningen bij de banken. China ligt er nog steeds niet goed voor door het zero covid beleid, de overheidsregulering en de overmatige speculatie in Onroerend goed.

Op dit moment zijn veel beleggers erg onzeker en beweegt de markt alle kanten op, een goed moment om pauze te nemen en de markt te aanschouwen.

En natuurlijk je kooplijst aan te vullen (waar ik nu mee bezig ben) en bij de hand te houden mocht het weer nog guurder worden

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.