5.Stockpicks

2nov20; Danone, 47.40 interessant?

Q3 als verwacht; omzet weer dalend met 9.3% naar 5.8mrd, organisch -2.5%, 2020 verw; 14% per mrgn en 1.8mrd vrije kasstroom, LT goal +3/5% winstgevende groei
Zuivel en plantaardige producten versnelde groei +3.7% lfl (na -1.2% 1e 9m)en een verbetering in water act(-13.5%, na -17.1% 1e9m) en speciale voeding(nutricia) -5.7% verslechter v (-0.2% 1e9m)
Verdere reorg, 2 regionale CEO’s vind ik een beetje vreemd, er kan maar 1 baas zijn. Portefeuille wordt herzien, raar dat ze dit vermelden daar dit continue gedaan moet worden en meer plannen.
CFO vertrekt na 16jaar en is een gemis zoals de Ceo aangeeft en geeft toch wel aan dat er weinig echte innovaties gaan plaats vinden anders was ze wel gebleven.
Ze hebben last v de grensluiting met china en minder tourisme, water -25% en babyvoeding -60%
Ze hebben ook last vd lockdowns (mn water in restos), dus zal het ook wel moeilijk worden in Q4
Verw Q4; ze zeggen dat het moeilijk blijft mn door de pandemie, lockdowns, en de grensproblemen met China.
Q4 like for like omzet groei zal langzamer zijn dan de ltste 9 mndn (ik denk nu met verdere lockdowns nog moeilijker).
Conclusie; het blijft een van de zwakkeren in de sector, en weinig synergie tussen de activiteiten en zeer lage groei voor de komende jaren
Om de zoveel jaren zijn er overnamegeruchten, maar ik verwacht daar niets van daar ze een van Frankrijks nationale trots aandelen zijn en de overheid een overname ter allertijde zal blokeren als het management er tegen is, en gezien het mangement zal er weinig schokkends gebeuren.
Ook de kosten verlagen is erg moeilijk gezien de stakinglust onder de Fransen en de sterke positie vd vakbonden in la douce France. Met beter voorraadbeheer kan wel veel bespaard worden.
Omzet & Mktcap; In de sector zijn ze relatief te klein om echt krachtigere marges te behalen en met een waardering van 1.3x de omzet de goedkoopste (rest 1.3en3.5x nestle en hersey). Opsplitsing zou interessant kunnen zijn, maar verwacht niet dat mgmt dit gaat doen.
LT Winstgroei 3% per jaar, sector tussen de 3 en 11%. Toekomstige groei erg zwak 4/5%. PER 2021+2022: 13.5x en 12.7x sector; 13/19x en 13en20x)
Mijn model: 0.89/-0.21 (boven een is 1 trading en boven 2 koop) de rest ligt tussen de 0.80en 1.25= hershey) Hold/Verkoop(of calls schrijven)

18nov19 BME de Spaanse beurs, 1 van mijn aandelen in portefeuille

18nov19 aangenaam verrast met een bod van 34 euro op BME (isin ES0115056139) van de zwitserse beursgroep SIX (prive onderneming) een premie van 34% op de koers van vrijdag jl a 25,40.

Hierbij bespreek ik wat ik verwacht wat er kan gaan gebeuren en het nieuws omtrent deze overname.

Forum Euronext

13feb20; Helaas geen verjaardags cadeautje, in de cijfers over 2019 alleen; Euronext’s Statement Regarding Bolsas y Mercados Españoles
On 18 November 2019, following press speculation regarding a potential offer from Euronext for Bolsas y Mercados Españoles
(“BME”), Euronext confirmed that it was in talks with the Board of Directors of BME, which may or may not lead to an offer being
made.
A further announcement will be made as and when appropriate

Ik; wat zijn de mogelijkheden?

1.Geen bod; dan zakt BME naar 34 een verliesje van 0.66 en dan een mogelijkheid dat Euronext een bod doet op six…

2.Midden in een conklaaf met de banken over een cash en aandelen bod, nu de cijfers bekend zijn.

De cijfers over 2019 van Euronext waren goed en in mijn model zijn ze nog steeds goedkoop tov de grote spelers, 1.22/0.95. Nu zijn de aandelen met 61% gestegen sinds eind 2018, terwijl BME ondanks het bod op een plus staat van 42% en de London stock exchange verdubbeld is in deze tijd. Dus er zit volgens mij nog flink veel rek om met een hoger bod te komen.

Ik houd mijn stukken vast.

10feb20; Site Dealreporter meld op basis van bronnen dat de gesprekken op een laag pitje staan, sinds eind 2019 zou er nauwelijks contact tussen beide zijn geweest. Euronext heeft meermaals bevestigd dat ze BME in viezier houdt, maar nog geen beslissing heeft genomen.

Victor; Vaag allemaal, maar miscchien zijn ze druk met hun 2019 cijfers en/of komen ze met nieuws tijdens de resultaten op mijn verjaardag 12 feb 2020, dat zou een mooi cadeau zijn 😉 To be continued, ik houd de stukken vast

14jan29; De broker Jefferies gelooft niet dat Euronext een hoger bod gaat doen. Ze geloven eerder in een combinatie van de 3 partijen, waarbij ze de suggestie hebben dat de huidige CEO van Six, Jos Dijsselhof de combinatie gaat leiden… Maar ik denk niet dat de huidige CEO van Euronext hier makkelijk mee akkorrd gaat. Goedkoper wel voor Euronext, maar ik denk dat de BME aandeelhouders niet gaan aanmelden. Een douceurty van 1 van de partijen zal er moeten komen.

13jan20; In een interview in de Franse Figero zegt de CEO nog altijd onderzoek doet naar een mogelijke overname van BME. Ondertussen kregen ze een koop aanbeveling van de broker Jefferies met een koersdoel van 88 +14% potentieel, altijd goed, als de koers verder oploopt kunnen ze makkelijker de financiering regelen.

24dec19; Nog steeds geen witte rook over wat Euronext gaat doen. Vandaag gelukkig wel 60cent dividend per aandeel.

UBS heeft op 19dec het advies op Euronext verhoogt van verkopen (na een plus van 40% dit jaar 😉 naar Neutraal en het koersdoel opgetrokken van 66 naar 75. UBS ziet na een handelsvolume daling van 10% in 2019 een keerpunt en zien ze een sterke volumegroei van tussen de 10 tot 13% de komende jaren. De handelsvolumes zijn goed voor 30% van de totale omzet en kan de winstgroei met 5 tot 9% omhoog. De analisten vragen zich af of het zinvol is om te bieden op BME, strategisch goed, maar duur.

Ik denk als ze de volumes zo hard zien toenemen is de potentie voor beursen goed en zullen ze in het nieuwe jaar met een (hoger) bod kunnen komen. Een hoger bod, voor een groot deel in aandelen, zal de voorkeur genieten en de financieele positie van Euronext minder beinvloeden.

10dec19; 35,48 Six meld dat de acquisitie van BME van cruciaal belang is en ze de Europese clearing verder willen uitbouwen en zien BME als springplank voor aandelen uit Emerging Markets zoals Latijns Amerika.

Euronext zal mogelijk pas in 2020 een bod kunnen uitbrengen.

5dec19; De CEO van Six, Jos Dijsselhof heeft met Nadia Calvino, waarnemend minister van Economie, gesproken om zijn plannen te verduidelijken, nadat Six al gesproken had met de secretaris van Economie.(google translate vanuit het Spaans ;-). Nadruk werd gelegd op geen ontslagen, de naam BME voor tenminste 4 jaar aanhouden, onafhankelijkheid, groei (ook in clearing), investeren en tevens zouden ze de huidige Nasdaq technologie willen omruilen voor die van BME. Het ministerie van Economie moet binnen 60 tot 90 dagen groen licht geven.

Mijn idee; Six doet zijn best de regering te pleasen om in te stemmen met de overname. Heel wat werk wat Euronext bespaart wordt. Ik verwacht dat als BME verkocht mag worden Euronext met een bod komt. Door dit voorbereidende werk zal m.i. het bod erg aantrekkelijk kunnen worden tov de laatste beurskoers van 35.36

*Ondertussen volgt Blackrock mijn advies op 😉 en verhoogt zijn belang van 3.09% naar 3.43%. Alba nog steeds 12.1%, Norges bank 2.28(2.13 direct) en Nomura 1.54%.

3dec19; Ik vroeg me al af wanneer Euronext nu eens komt met hun bod, maar lees nu in de Expansion in Spanje dat Euronext de goedkeuring afwacht van de Spaanse autoriteiten op bod van Six, voordat ze een (mogelijk hoger) bod gaan uitbrengen. Tevens werd er vermeld dat Euronext al een mondeling (lager) aanbod had gedaan. Er wordt ook vermeld dat BME stategisch perfect past in het bedrijfsmodel van E.

Bij Deutsche Boerse blijft het stil. Dit zou kunnen komen door de mislukte overname van de Londense beurs of dat ze meer interesse hebben in derivaten, forex en data activiteiten. Vandaar dat ze minder interesse kunnen hebben in BME. Ik denk eerder dat ze als grotere haai voor Euronext zouden kunnen gaan, daar ze qua marketcap 5x groter zijn, maar dat is pure speculatie en wordt vervolgd na deze overname.

2dec19; Six meld hun clearingactiviteiten naar Spanje te verhuizen en sluit bezuinigingen uit als hun bod wordt geaccepteerd. Tevens zullen ze de naam minimaal 4 jaar behouden. Euronext, Deutsche Boerse & zelfs de Hong Kong stock exchange zijn ook nog in de race.

ING verwacht ook dat Euronext een verhoogd bod gaat indienen voor BME. Ze blijven met een koopadvies voor Euronext en verhogen het koersdoel van 80 naar 83 euro (+ 21%)

26nov19; Er wordt in de Spaanse kranten al gesproken over de integratie van de Spaanse beurs in het Optiq-platform van Euronext en heeft zijn adviseurs al achter zich geschaard. Met een omzet van 150mln staan ze net achter de Parijse beurs met 160mln om in totaal een mijlpaal te behalen van 1mrd omzet. Euronext geeft aan de naam BME tenminste 4 jaar te handhaven en geen personeel te ontslaan (een erg belangrijk item voor BME).

Door de te verwachten biedingsoorlog daalde het Euronext aandeel naar een marketcap van 4.8mrd tov de 3mrd van BME, altijd nog een plus van 36% dit jaar, 47% voor BME, Nasdaq 28%, D Boerse 30% en London met 68%.

De bedragen zijn enorm in deze sector, Hong Kong bood 37mrd euro voor de Londense beurs, de Londense beur kocht Refinitiv (een databureau) voor 27mrd. Schaalgrootte wordt steeds belangrijker. Entree barierre ligt hoog, het is erg moeilijk zomaar een eigen beurs te beginnen. In Amerika heb je grote handelsplatformen, in Europa zijn de beurzen nog redelijk gefragmenteerd.

5 grote beleggers hebben in totaal 22% van het aandelenkapitaal verzameld. Fin Alba (belegmij) heeft al 12.061%, andere beleggers die na het bod zijn ingestapt zijn; Blackrock met 3.124%, Norges bank met 2.283% en Nomura met 1.594%. Vanguard was al aandeelhouder.

Mijns inziens is het nu wachten op een bod van Euronext. In het geval dat deze niet komt (worst case scenario), dan zal Six mogelijk met een ‘sweetner’ komen, een iets hoger bod wat rond de beurskoers zou kunnen uitkomen. Dus weinig downside en een flinke upside met relatief weinig risico.

21nov19; In een Spaanse krant geeft de CEO van BME Javier Hernani aan dat het bedrag hoger zal moeten zijn dan de 34 van Six en dat men met een zeer goed gedefineerd stategisch plan moet komen. Daarnaast denk ik dat het voor Euronext terdege interessant zal zijn daar de CEO van BME een springplank kan zijn naar ander Latijs Amerikaanse landen, BME werkt momenteel aan verschillende projecten in Mexico, Colomobia, Chili, Venezuela, Costa Rica en Bolivia en heeft een samenwerking met de Mexicaanse beurs mbt de Datamarkt.21nov19; 36.62 +0.3% vol 142k (gem 509k) Beursorama in Parijs meld dat de CEO van Euronext nog steeds praat met het management van BME.

De Spaanse krant geeft aan dat Euronext 4 Franse banken (BNP, Soc Generale, Credit Agricole & Natixis) in de hand heeft genomen voor de financiering.

Bloomberg geeft in een studie aan dat er hoogstwaarschijnlijk een bod van 39 wordt.

19nov19; Vandaag meld de pers dat Deutsche Boerse ook overweegt een bod uit te brengen. Daarnaast meld een Spaanse krant dat BME 14mln moet betalen als ze ingaan op een ander bod. Ook wordt gemeld dat Zwitserland niet in de EU zit en dat het bod van Six een veto zou kunnen ontvangen van de Spaanse regering.

Ik zelf denk dat de London Stock Exchange, eigenaar van de Italiaanse beurs, ook geintereseerd zou kunnen zijn door de belaging van de Honk Kong stock exchange en ze moeten kunnen blijven groeien en vaste grond willen op het continent. Koers inmiddels 35,74

Ik ga uit van een basis scenario dat er 37,50 en mogelijk meer zal worden betaald voor dit sinds jaren vergeten bedrijf. Hoogste koers ooit 43,30 op 16 april 2015.

18nov19; Dit bod kwam nadat Euronext gemeld had dat ze toch in gesprek waren met BME, daar ze de 7e november vermeld hadden dat ze dat niet waren. Ik heb toen voor mijn fund aangekocht a 26,14 of 10% van de Value Investing Portefeuille daar het aandeel erg mooi uit mijn model kwam, maar 4% gedaan had in 2019, tegenover 43% voor Euronext, 31% Deutsche Boerse, Nasdaq +27 en London SE 68%) en tevens een erg mooi dividend rendement van rond de 6% boden. En het huis van de buren komt vaak maar 1x te koop.

Corporation Financiera Alba, een beleggingsmaatschappij in Spanje is met 12.1% de grootste aandeelhouder en steeg gister mee. Ik heb even uitgerekend dat de stijging van BME maar 2.8% bijdraagt aan hun Net Asset Value.

De koers noteert met 35.06 boven het bod, daar men verwacht dat Euronext ook is geintereseerd.


Hierbij mijn onderbouwing;

BME The Spanish Stock Exchange Under Bid

Summary

*SIX Group bids 34 euros per share.

*Euronext & Deutsche Boerse are also showing interest.

*your neighbour’s house is only for sale once.

On the 18th of November the Dutch stock Exchange Euronext came with a press release that they are talking with Bolsas Y Mercados Espanoles BME.MC, a strange press release because 2 weeks ago they said not to talk with them.

Just after the press release SIX Group, the Swiss stock exchange brought out a bid at 34 euro’s or 2.8bn. BME has been trading higher than the bid afterwards.

A lot of investors are speculating on a higher bid from Euronext Deutsche Boerse or others. One of the names I haven’t heard yet is the London Stock Exchange. They might also be interested to have a foothold in Europe regarding brexit. And they already have the Italian stock exchange. Nasdaq I haven’t heard either.

Despite brokers lowering their commissions and even offer free trading nowadays, Stock Exchanges are highly profitable with markets at all time highs and consolidations are the way to increase growth and profitability even further.

Profitability

One of the most important ratio’s is the return on equity, basically with how much money do i make the highest return, THE holy grail of investing. Regarding stock exchanges the Spanish yields 34% on 2018 numbers (As a stand-alone company astonishing), Euronext 35%, D Boerse 19%, Nasdaq (which as markets in Scandinavia) 12 and the LSE 14%.

So looking at these numbers it is worthwhile to own BME.

Dividend

Even on their last price of 35.30 BME has a dividend yield of 4.5% (on 2018) the others are between 0.9% and 2.5%.

PER

I usually use forward like 2020 and 2021 (further more no one really knows what is going to happen 😉 they trade at around 23x, the others on around 20.

Synergies and cost savings

Next to enlarging marketshare I see great possibilities in synergies and cost-savings. Especially for the larger exchanges there is more potential.

Regulations

I read in one of the Spanish newspapers that the board of BME had agreed on a cancellation fee of 14mln if another co would bring out another bid and that the Spanish government can also veto the takeover. I don’t know if being a non-European country might create a problem for the Swiss.

Possible outcomes

I think Euronext might be the best suitor in this takeover saga and is likely to bring a higher bid. Normally that would be a bid around 10% higher than the 34 euros Six is offering. Please note Euronext increased it’s bid for the Oslo Exchange a couple of months ago, outsmarting the Nasdaq Exchange.

I expect at least a bid of 37.40 euro’s from one of the other exchanges. In an all out biddingwar the 1st number could be a 4. A relatively save bed to make at least 6% on the short term, with an option on much higher returns.

16mrt20; Vette pech, door het Coronavirus heeft Stern besloten de fusiegesprekken met Hedin op te schorten en alle aandacht te richten op de eigen ondernemingen. De opschorting geld totdat de invloed van de coronacrisis is uitgewerkt. Ze melden over een sterke balans te beschikken, Stern kondigt een investeringsstop aan en verlagen de voorraden. Zde kijken tevens naar diverse kostenbesparingsmaatregelen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. “Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Wij zijn deze mening toegedaan omdat al geruime tijd is gewerkt aan het verstevigen, flexibiliseren en moderniseren van de onderneming”, aldus Stern.

Helaas gaat het nu niet door, maar ik heb er vertrouwen in dat het over een paar maanden het er heel anders kan uitzien. Het virus zal autoaankopen stil zetten, een deel zal weg vallen en een deel uitgesteld. Dit houdt in dat de overname koers lager zal zijn, maar de 9 euro wat er in staat doet zwaar onder voor de intrinsieke waarde van het bedrijf. Het wordt helaas een long(er) term belegging dan ik had verwacht.

2mrt20; Koers 15.55 -4% op weinig omzet 1600 stukjes (gem 6.660) , kon alleen stukje vinden in de NRC, belangrijk dat in het bericht de concurrent van de Mossel wordt genoemd die eerder een bod van bijna 20 euro per aandeel had gedaan, maar dat dat geblokkeerd werd door Henk van der Kwast en 3 groot aandeelhouders.

23feb20; Zonder echt nieuws liep de koers met 19% op de afgelopen week. De aandelen volumes waren niet erg hoog voor zo’n koersstijging. In totaal wisselde er 78.350 aandelen van hand deze week. Dit is 1.3% van het aandelenkapitaal, maar 9.9% van de freefloat van 790.000 aandelen en het de omzet beliep 3.8x het gemiddelde wat er omgaat per dag.

Als iemand wat gelezen heeft over Stern hoor ik het graag, ik kan niets vinden?

19feb20; Koers van Stern schiet met bijna 10% hoger naar 16 euro op iets meer volume dan normaal 33.200 stukjes (tegenwaarde 1/2 mln), lees niks, alleen dit; Analisten woensdag geraadpleegd door ABM Financial News verwachten dat mogelijk de voorwaarden over deze toekomstige fusie bekend zullen worden gemaakt.

*Mijn vraag wat Tom Muller (Analist en ex werknemer van Theodoor Gilissen), degene die het bedrijf het langst kent van iedereen, wat vind jij ervan? Hierbij zijn directe mening;

Stern noemt het een fusie, maar is dat zo in de verhoudingen?

Bij een ruil op intrinsieke waarde komt het aandeel Stern (en ook de aandeelhouder) er goed uit bij een intrinsieke waarde rond de EUR 30 per aandeel. Niet voor niets is een deel van het tafelzilver verkocht, zodat de feitelijke waarde beter zichtbaar werd (klassiek beeld).

Een “fusie” tegen doorruil naar aandelen van de overnemer of contanten? De verzilvering van het aandelenpakket van Henk v.d. Kwast gaat gebeuren dit jaar naar mijn verwachting.

Of dit de aanleiding wordt zullen we wel zien.

Mijn vraag aan Tom; Waarom niet gewoon een bod doen en daarmee ook de beursnotering overnemen?

Antwoord; Een fusie klinkt leuker.

*De enige analist Edwin de Jong schat tussen de 20 en 25 euro per aandeel, beurs.nl/opinie/markett…
Per 31jul19 staat het eigen vermogen op 164m of 27,65 per aandeel, 43% boven de de koers van 15 euro, begrijp ik het????

*30jan2020; Stern één van mijn holdings rapporteert in gesprek te zijn met Hedin, een autodealer uit Zweden, over een… fusie, tja iedereen verwacht een overname zoals al eerder gemeld in april 2019, alleen is hun omzet 2.1mrd, Stern 1.1 Van der Kwast wil natuurlijk niet worden overgenomen.

Een overname dat is natuurlijk ordinair. De bedrijven passen nog steeds perfect in elkaar en de Zweden krijgen nu gratis een beursnotering erbij. Dit kost natuurlijk wat. Ik ga rekenen en als er geen mooi bod uitkomt, ga ik tegen stemmen.

Het is wat moeilijker de waarde van stern in te schatten daar Hedin niet genoteerd is. In totaal is Hedin qua omzet 2.5x zo groot voor 2019 en de eigen vermoegns liggen op 164 en 168mln voor Hedin. Met andere cijfers meegenomen kom ik uit op een waardering van boven de 20

Reply
Retweet
Like