Stockpick; Stern, komt er een overname?

Hierbij ook een blog over het nieuws omtrent de overname van Stern.

16mrt20; Vette pech, door het Coronavirus heeft Stern besloten de fusiegesprekken met Hedin op te schorten en alle aandacht te richten op de eigen ondernemingen. De opschorting geld totdat de invloed van de coronacrisis is uitgewerkt. Ze melden over een sterke balans te beschikken, Stern kondigt een investeringsstop aan en verlagen de voorraden. Zde kijken tevens naar diverse kostenbesparingsmaatregelen die de kern van het bedrijf zo min mogelijk aantasten. “Wij zijn ervan overtuigd in een goede positie te verkeren deze coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Wij zijn deze mening toegedaan omdat al geruime tijd is gewerkt aan het verstevigen, flexibiliseren en moderniseren van de onderneming”, aldus Stern.

Helaas gaat het nu niet door, maar ik heb er vertrouwen in dat het over een paar maanden het er heel anders kan uitzien. Het virus zal autoaankopen stil zetten, een deel zal weg vallen en een deel uitgesteld. Dit houdt in dat de overname koers lager zal zijn, maar de 9 euro wat er in staat doet zwaar onder voor de intrinsieke waarde van het bedrijf. Het wordt helaas een long(er) term belegging dan ik had verwacht.

2mrt20; Koers 15.55 -4% op weinig omzet 1600 stukjes (gem 6.660) , kon alleen stukje vinden in de NRC, belangrijk dat in het bericht de concurrent van de Mossel wordt genoemd die eerder een bod van bijna 20 euro per aandeel had gedaan, maar dat dat geblokkeerd werd door Henk van der Kwast en 3 groot aandeelhouders.

23feb20; Zonder echt nieuws liep de koers met 19% op de afgelopen week. De aandelen volumes waren niet erg hoog voor zo’n koersstijging. In totaal wisselde er 78.350 aandelen van hand deze week. Dit is 1.3% van het aandelenkapitaal, maar 9.9% van de freefloat van 790.000 aandelen en het de omzet beliep 3.8x het gemiddelde wat er omgaat per dag.

Als iemand wat gelezen heeft over Stern hoor ik het graag, ik kan niets vinden?

19feb20; Koers van Stern schiet met bijna 10% hoger naar 16 euro op iets meer volume dan normaal 33.200 stukjes (tegenwaarde 1/2 mln), lees niks, alleen dit; Analisten woensdag geraadpleegd door ABM Financial News verwachten dat mogelijk de voorwaarden over deze toekomstige fusie bekend zullen worden gemaakt.

*Mijn vraag wat Tom Muller (Analist en ex werknemer van Theodoor Gilissen), degene die het bedrijf het langst kent van iedereen, wat vind jij ervan? Hierbij zijn directe mening;

Stern noemt het een fusie, maar is dat zo in de verhoudingen?

Bij een ruil op intrinsieke waarde komt het aandeel Stern (en ook de aandeelhouder) er goed uit bij een intrinsieke waarde rond de EUR 30 per aandeel. Niet voor niets is een deel van het tafelzilver verkocht, zodat de feitelijke waarde beter zichtbaar werd (klassiek beeld).

Een “fusie” tegen doorruil naar aandelen van de overnemer of contanten? De verzilvering van het aandelenpakket van Henk v.d. Kwast gaat gebeuren dit jaar naar mijn verwachting.

Of dit de aanleiding wordt zullen we wel zien.

Mijn vraag aan Tom; Waarom niet gewoon een bod doen en daarmee ook de beursnotering overnemen?

Antwoord; Een fusie klinkt leuker.

*De enige analist Edwin de Jong schat tussen de 20 en 25 euro per aandeel, beurs.nl/opinie/markett…
Per 31jul19 staat het eigen vermogen op 164m of 27,65 per aandeel, 43% boven de de koers van 15 euro, begrijp ik het????

*30jan2020; Stern één van mijn holdings rapporteert in gesprek te zijn met Hedin, een autodealer uit Zweden, over een… fusie, tja iedereen verwacht een overname zoals al eerder gemeld in april 2019, alleen is hun omzet 2.1mrd, Stern 1.1 Van der Kwast wil natuurlijk niet worden overgenomen.

Een overname dat is natuurlijk ordinair. De bedrijven passen nog steeds perfect in elkaar en de Zweden krijgen nu gratis een beursnotering erbij. Dit kost natuurlijk wat. Ik ga rekenen en als er geen mooi bod uitkomt, ga ik tegen stemmen.

Het is wat moeilijker de waarde van stern in te schatten daar Hedin niet genoteerd is. In totaal is Hedin qua omzet 2.5x zo groot voor 2019 en de eigen vermoegns liggen op 164 en 168mln voor Hedin. Met andere cijfers meegenomen kom ik uit op een waardering van boven de 20

Reply
Retweet
Like

%d bloggers liken dit: