Gepost door: Victor Goossens | 2 november, 2010

Lonely Wulf, kreeg gisteren een email van

een oude bekende Rik Schmul uit London, met zijn meer dan 30 jaar ervaring bij oa Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston een echte contrarian, maar ook zeer goed ingelezen in alle materie van het beleggen. Had vroeger een super originele nieuwsbrief met interessante ideen. Was zeer op tijd, in 2006, met het voorspellen van de drama’s, tijdens zijn verhaal ik kroop indertijd onder mijn bureau…

Werd verblijd met een commentaar op mijn schrijven van gisteren van Rik. Hierbij de email in zijn geheel;

Beste Victor,
Je geeft al aan dat er talloze risico’s zijn. Trading is het wachtwoord. Maar op een gegeven moment stopt de muziek. We zitten in een depressie met jarenlange deflatie in tegenstelling tot de algemene mening.
Ik blijf nog zeer positief op goede staatsleningen, de dollar ( want de euro sneuvelt ) en natuurlijk Goud.
Ik ben negatief op grondstoffenprijzen, emerging markets, high yield bonds, onroerend goed ( het ergste komt nog, vooral in commercieel o.r.). QE is een lachertje, want de multiplier werkt niet meer na een kredietcrisis. Al die liquiditeit komt weer op de balans van de Fed ( die daarop 0.15% rente betaalt!).
De Fed ‘drukt’ helemaal geen geld; het wordt pas ‘geld’ als de banken het uitlenen. Maar er komt juist aanhoudende deleveraging, zeker geen nieuwe kredietcyclus.
Aandelen staan over 10 jaar 50% lager, want de CAPE is nog 22 maal, de boekwaarde is nog 2 maal en het dividend-rendement op de S&P 500 is een schamele 2%. De typische portefeuille draait van 60% aandelen naar 30% en het percentage van goede obligaties verdubbelt. Goud is een verzekering tegen systeemschokken, niet meer een hedge tegen inflatie, want die verdwijnt straks.
Vele groeten,
RIK

[Hierbij recent verhaal van Gary Shilling (zit al 29 jaar long in long term Treasuries)     (grappig te horen dat hij vraag en aanbod ook als erg belangrijk ziet, zie verhaal van gisteren 😉 en hierbij het uitgebreide verhaal van Gary Shilling. Wat hij niet meeneemt in zijn verhaal is de enorme potentie van de opkomende middenklasse in emerging markets]

Wat gratis reclame voor Rik; Rik is ook spreker op de Gold & Silver Summit op 8 November in Londen en 99% zit op de toer van inflatie/hyperinflatie, maar Rik voorziet een depressie, die trouwens allang is begonnen. Op 19 November spreekt Rik op Nyenrode Finance Day en op 26 November woont hij het symposium van Rienk Kamer bij ( en kom waarschijnlijk naar de Dag v.d. Belegger op 27 Nov).

Een erg originele mening en laten we hopen dat het niet die kant opgaat. Een van de beste hedgefund managers in Europa, Frits Fiene heeft eenzelfde soort mening, ga ik ook nog een keer wat over schrijven.

Maar alles is mogelijk, mijn grote vraag is; waar zal de groei in het westen vandaan moeten komen? We hebben te veel op de pof geleefd, toekomstige groei naar voren gehaald door te veel schulden op te bouwen. Op een gegeven moment zullen die (te veel) schulden moeten verdwijnen, of via afschrijvingen (Griekenland ontkomt hier niet aan) of weg inflateren of wat dan ook.

Maar dat wil nog niet zeggen dat er geen geld verdiend kan worden 😉

Stay tuned en in afwachting op morgen 20:15…

met vriendelijke groet,

Victor Goossens

Je kunt je gratis abonneren voor een email update rechtsboven, onder de landschap’s foto. Alle commentaren en opmerkingen zijn welkom.

Advertenties

Responses

 1. Zo contrair is hij nu niet meer toch, iedereen zegt dat goud omhoog gaat. Dat deflatie verhaal wil ik wel geloven, maarja 1 jaar geleden voorspelde iedereen ook het einde van het financiele systeem en ik kan toch nog steeds elke dag geld pinnen en hoef niet met goud te betalen.

  Like

  • Als ze niks hadden gedaan, had je niet meer kunnen pinnen. Was het niet die ceo van citi, die indertijd tegen zijn vrouw zei om geld te gaan pinnen in 2008?
   Alles is gebaseerd op fiat en vertrouwen systeem, en dat moet Ben goed kunnen sturen. Vind je dat alles goed in elkaar zit of zitten we in een gammele auto die probeert de helling op te komen?

   Like

 2. Een gammele auto die de helling op wil komen, kan er nog komen. Dat ie gammel is wel niet zeggen dat ie regelrecht het ravijn in stort.

  En je geeft het zelf al aan, als ze niets hadden gedaan…. maar ze hebben het WEL gedaan. weginflateren of negatieve rentes op leningen betalen, het systeem blijft toch wel werken hoor – je bent pas naïef als je gelooft dat het binnen de kortste keren in elkaar ploft. Want in tegenstelling tot wat je schrijft kan je dan echt geen geld meer verdienen, en dat laat niemand gebeuren!!

  Like

  • Goed dat ze gedaan hebben wat ze konden of wat toen noodzakelijk was, naderhand is alles makkelijker ja, alleen Lehman hadden ze niet moeten laten klappen. Omdat de meeste weten dat het niet goed in elkaar zit, wordt er ook weinig in risk assets belegd en meer in ‘safe’ bonds. Als men een plof verwacht komt hij meestal niet en andersom natuurlijk ook. Alleen de grote ham vraag, wanneer shorts opbouwen? Euforie is nog te laag, en ik blijf een geboren optimist 😉

   Like

 3. Afdekken op grote winsten oke, maar voluit shorten nu? Geloof toch ook niet zo in de doelscenario’s hoor. 😉

  Ik zou stilaan long op dollar gaan overwegen… De euro ging ook naar pariteit gaan met dollar paar maanden geleden toen het o zo slecht ging, wordt altijd allemaal overroepen.

  Like

  • ik wacht QE af, mkt loopt nu op door zwakke $, denk voor aankondiging 20:15 ietsje van de portefeuille af te dekken, maar ook meteen te draaien als mkt toch naar boven gaat. Plan the trade, trade the plan 😉
   zag net fantastisch pers bericht van probe mines, een van mijn aandeeltjes in canada, meteen wat ingelegd bij te kopen

   Like

  • kom niet op je belegginsessentie blog?!

   Like

 4. Sorry victor, die is nog vollop in opbouw. Komt binnenkort openbaar. 😉

  Inderdaad, ik heb al wat $ maar die gaan wrs voor een deel weer weg moest het toch serieus up gaan. Vindt vele aandelen wel duur momenteel, teveel risico. Ik wacht rustig af. 🙂

  Like

 5. Hoi Victor,

  ik vroeg me af, hoe zie je zelf het deflatie/inflatie verhaal?

  Ik zie het zo: eerst deflatie, waarna QE 3.0 4.0 5.0 etc, waarna hoge inflatie in de US. In Europa, zolang de Euro overeind blijft, deflatie.

  bedankt en ga zo door.

  Like

  • yep, we krijgen het allemaal voor onze kiezen, eerst deflatie; banken lenen niet uit (zij zijn helaas degene die geld crieeren) en halen eerder geld terug.. en ze hebben ooit tussen 1:20 en 1:60 uitgeleend, en dus geld vernietiging met factor 40, daar kunnen de centrale niet tegenop printen.
   Dus wordt er later als ze M3 zien in Amerika (wat ze niet meer publiceren!) gaan ze na 8 maanden nog veel meer doen en dan gaat het escaleren.
   Als men nu maar eens de banken niet meer de hand boven het hoofd zouden houden en concentratie op productieve investeringen en de mensen aan het werk te helpen dmv ondersteunen ondernemingen etc, zal het wel langer duren, maar zouden we er beter uitkomen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: